Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

I europski vlasnici vozila "štede" na obveznom osiguranju

auti
AFP
17.12.2009.
u 15:45

Tipičan je neosigurani britanski vozač muškarac u dobi od 17 do 29 godina, u Hrvatskoj je to muškarac u dobi od 29 do 33 godine. Vozačima se u Velikoj Britaniji neosigurano vozilo može oduzeti, dobivaju šest kaznenih bodova i plaćaju kaznu od 200 funti (oko 1600 kuna) te dodatnih 150 funti (oko 1200 kuna) kako bi im se oduzeto vozilo vratilo

Prema istraživanju MIB-a, britanskog ureda za osiguranje vozila, u cijeloj je Europi uočen porast broja vozača koji ne produžuju ili odgađaju plaćanje osiguranja za svoja vozila. Na isti trend koji se događa u Hrvatskoj već neko vrijeme upozorava Hrvatski ured za osiguranje koji je usporedio podatke za dvije zemlje.

Prema podacima MIB-a koje prenose, tipičan je neosigurani britanski vozač muškarac u dobi od 17 do 29 godina, premda 83 posto te skupine smatra da je društveno nedopustivo voziti vozilo bez osiguranja. U Hrvatskoj je tipičan vozač neosiguranog vozila koji je prouzročio nesreću muškarac u dobi od 29 do 33 godine, a vrlo često upravlja vozilom pod utjecajem alkohola. I takozvana „preopterećena generacija“ u kasnim četrdesetim i u pedesetim godinama života, koja bi trebala biti financijski zbrinuta, zbog krize je u teškoćama i čak 76 posto vozača ove dobne skupine smanjilo je izdatke za osiguranje vozila.  

Vozačima se u Velikoj Britaniji neosigurano vozilo može oduzeti, dobivaju šest kaznenih bodova i plaćaju kaznu od 200 funti (oko 1600 kuna) te dodatnih 150 funti (oko 1200 kuna) kako bi im se oduzeto vozilo vratilo. Usto, moraju dokazati da su produžili osiguranje za nadolazeće razdoblje. Samo je sedam posto vozača svjesno svih posljedica vožnje neosiguranog vozila, a 55 posto nije upoznato s činjenicom da im vozilo neće biti vraćeno dok se ne produži polica osiguranja. Ako je neosigurano vozilo uzrok teže nesreće ili smrtnog slučaja, novčana se kazna može popeti do milijunskih iznosa.

U Hrvatskoj  vozači koji ne produže prometne dozvole u roku od 15 dana od isteka plaćaju kaznu od 700 kuna te kaznu između 5000 i 20.000 kuna za nesklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti. Vozači koje policija zaustavi s neregistriranim vozilom plaćaju kaznu od 2000 kuna. Policija danas dnevno zaustavlja do 500 vozila koja su u prometu, a nisu osigurana, od kojih je 40 posto tijekom 2008. prodano ili uništeno.

U Velikoj Britaniji provodi se kampanja “Ostani osiguran“, a kampanja koju provodi Hrvatski ured za osiguranje nosi naziv „Stop neosiguranim vozilima“.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:45 17.12.2009.

Srazmjerne kazne. Samo što u V Britaniji prosječan zaposlenik nema plaču 400 funti, a kazne su iste kao i kod nas, još niže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije