Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strana ulaganja

I dalje nas koče birokracija i loš stav prema ulagačima

Mladen Fogec
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
07.06.2016.
u 11:00

Mladen Fogec čudi se nedavnom strahu građana ako Siemens kupi udjel u Končaru, a Michael Muller izmjeni propisa

– Kratkoročna politička nestabilnost nije glavni razlog odbijanja stranih ulagača, ako postoji dugoročni ambijent i plan kako izravna strana ulaganja privući – izjavili su predstavnici stranih agencija za ulaganja koji su gostovali na konferenciji “Kako do više izravnih stranih ulaganja”.

Izmjena pravila

Potvrdili su to i predstavnici tvrtki u stranom vlasništvu, ali oni iz iskustva kažu da Hrvatska premalo radi na privlačenju ulagača.

– Problem je birokracija, neusklađenost ministarstava pri donošenju odluka, česta promjena porezne politike, rad i uspjeh koji se ne cijeni, što se svodi na hrvatski mentalitet koji koči ulaganja. Tako se predsjednik Udruženja stranih ulagača i predsjednik uprave Siemensa Mladen Fogec čudi zašto su prosvjednici bili u strahu da bi Siemens mogao kupiti 20 posto udjela u Končaru.

– Siemens je još 1995. godine ušao s 51 posto udjela u jednu od Končarovih tvrtki, Končar - Energetski transformatori, koji danas ima godišnji promet od 150 milijuna eura, 99 posto proizvodnje izvozi i ima 500 zaposlenika – komentirao je Fogec. Zato, rekao je, veći je problem loš stav prema ulagačima nego politička nestabilnost jer, primjerice, Makedonija ima puno lošiju političku situaciju, a istodobno je privukla nekoliko puta više stranih ulaganja nego Hrvatska.

Predsjednik uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj Michael Muller kaže da u razgovoru s potencijalnim stranim ulagačima oni najviše zamjeraju neizvjesnosti u primjeni zakona, misleći pritom na Zakon o konverziji, koji je banke oštetio za milijardu eura.

– Stoga mislim da ćemo i dalje ići s tužbom prema Washingtonu, jer je donesen zakon koji nije ni u skladu s Ustavom, a krši i ugovore o stranim ulaganjima. Ako ste vlasnik tvrtke u nekoj zemlji gdje vam se uzima imovina, pitanje je kako ćete to vašim vlasnicima – dioničarima objasniti – rekao je Muller.

Predsjednik uprave Plive Mihael Furjan predstavnik je tvrtke čiji je vlasnik – Teva, ulagala u Hrvatsku i u vrijeme krize. No misli da je, unatoč svemu, klima za ulaganja ostala ista, da je tendencija pozitivna, ali da promjene moramo svi poduzeti.

Porezno rasterećenje

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da se politička situacija prenosi na gospodarstvo.

– Zato mislim da svi moramo zauzeti jasan stav da se reforme u gospodarstvu moraju nastaviti – rekao je Panenić.

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da izdanje obveznice prošli tjedan nije bilo upitno, nego je do odustajanja došlo zbog cijene, a radi većih ulaganja najavio je skoro porezno rasterećenje.

Komentara 3

KN
knox
11:28 07.06.2016.

Dosta toga je kriv postkomunisticki mentalitet! Pa doveli smo dokazanog managera, naseg covjek da vodi vladu i sada ga nabijamo na stup srama! Sto bi tek sa strancima? Dodje mi da bacim putovnicu u kos od srama...

DU
Deleted user
11:36 07.06.2016.

Bolesno društvo...

AN
anticenzura
11:51 07.06.2016.

Sta ovi lesinari misle da imaju s iidiotima posla? Sta ne dodjete tako ''ulagati'' nama u Svicarsku, ha mafijo? A ne smijete od naroda? Njima ne smijete krasti njihovo nacionalno bogatstvo, nacionalne kompanije i poduzeca, nego morate otvoriti svoju tvrtku iz temelja i poslovati tamo gdje vam oni dozvole i davati ljudima place koliko vam oni narede, posto su pametni ljudi lideri na svome trzistu, a ne tudji kolonizator. Vi niste nikakvi ulagaci i investitori, vi ste obicni lopovi, porobljivaci tudjih zemljama i naroda. Investitor je covjek koji dodje u tudju zemlju i stvori svoju tvrtku iz temelja i zaposli ljude, a ne lopov sto pljacka narodu njihova poduzeca, useli im se u kucu i izgrava gospodara narodu u njihovoj zemlji. Ovi banditi, ne samo sto su pokrali nasim gradjanima poduzeca, kolonizirali trziste i pretvorili narod u roblje, da im radi u njihovim tvrtkama za male pare, jos i hvala da nam iznose 99% proizvodnje iz zemlje. Kako da je to nase, zamisli. Iznose nam tone kapitala iz zemlje i slazu u svoje banke u stranim valutama i vele da je to za nase dobro? Sve to istjerati iz nase drzave i vratiti zemlju narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije