Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja mreže

Hypo prodaje šest banaka s područja bivše Jugoslavije

'22.08.2010., Slavonska avenija 6, Zagreb - Hypo Alpe-Adria-Bank, ilustracija.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
21.05.2012.
u 18:30

Banka kći u Hrvatskoj najveća je među njima, u igri su Rusi, Turci ili Azijci. HNB očekivao prodaju

Austrijska Hypo banka angažirala je Deutsche Banku da vodi proces prodaje šest njezinih banaka s područja bivše Jugoslavije, od kojih je najveća Hypo banka u Hrvatskoj, koja ima 10 posto tržišnog udjela i četvrta je po veličini banka u Hrvatskoj. Prvi čovjek banke Gottwald Kranebitter izjavio je u Beču da za šest banaka u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni traže 1,5 milijardi eura.

Rasprodaja iz Beča

Nema informacija o mogućim kupcima, a austrijski bankar kao potencijalne kupce na prvo mjesto stavlja banke iz Rusije i Turske, jugoistočne Azije te EU. Ruska Sberbanka već je ušla u austrijski bankarski prostor, a preko njega i u Hrvatsku preuzimanjem Volksbanke koja je bila jedna od prvih "žrtava" bankarske krize u Austriji. Za Hypo banku baš se ne bi moglo reći da ju je pokosila financijska kriza već sprega politike, biznisa i izostanak kontrole, kako u Austriji tako i u državama bivše Jugoslavije. Da nije osvojila Balkan, gdje su stekli imovinu vrijednu 12,5 milijardi eura, 255 podružnica i 4600 zaposlenih, popularna "hipica" ne bi ni dobila ulaznicu u veliki bankarski biznis, a time i mogućnost da im država i porezni obveznici saniraju sve namjerne i slučajne promašaje. Veza te banke i vodećih političara iz Austrije, Hrvatske i Slovenije predmet je brojnih istraga.

Dosad je na toj banci slomio zube i njemački bankarski div BLB, koji je preuzeo Hypo 2007., uložio u nju milijarde, ali ju je 2009. vratio Austriji za jednu kunu nakon što su otkrili gubitke. Austrija je od tada kroz razne oblike pomoći uložila u banku nekoliko milijardi eura, što je predmet posebne kontrole Bruxellesa pa postoji vjerojatnost da će Europska komisija tražiti od Hypo banke da taj novac vrati natrag pokaže li se da je bilo kršenja propisa.

Koncentracija ide Spevec

Kranebitter kaže da će upravo zbog pritiska iz Europske komisije uži izbor kupaca biti poznat do kraja godine. Viceguverner HNB-a Davor Holjevac uvjeren je da odluka o prodaji neće imati negativne posljedice za banku kćer u Hrvatskoj, koja je samostalna pravna osoba, pa njezina prodaja mora proći uobičajenu proceduru.

– Hrvatska ima stabilan bankarski sustav, vjerujem da će biti zainteresiranih kupaca. Sve se može prodati, samo je pitanje po kojoj cijeni – dodaje Holjevac.

Inače, do ulaska Hrvatske u EU odluke o dopuštenosti koncentracije bankara donosi HNB, a nakon srpnja 2013. Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Olgica Spevec.

Ključne riječi

Komentara 17

KR
kreont
19:54 21.05.2012.

Poslije Sanadera nemate više uloge u zlatu i miljardama. Ispunili ste svoju misiju i sada iznosite kofere ukradene love dok još možete. Dajte bacite tu banku iz hrvatske.

OB
-obrisani-
20:30 21.05.2012.

kada bi netko u hrvatskoj vladi bio pametan....kupio bi banku i uzeo tržište

OB
-obrisani-
21:45 21.05.2012.

Hypo banka je duzna Njemackoj i Austriji 50 milijardi !! I Hypo i Unikredit banka ce propasti !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije