Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S ĆORIĆEM

HUP protiv povećanja minimalca: 'Što da radimo s 5000 žena u Zagorju, hoćete im reći da idu doma?'

Davor Majetić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
16.11.2016.
u 15:59

Moramo pronaći način kako tim industrijama omogućiti da povećaju plaće, a da ne ugrozimo njihovo poslovanje i potaknemo ih na otpuštanje radnika, poručio je Majetić

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je danas nakon sastanaka s ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem da se poslodavci protive prijedlogu sindikata o povećanju minimalne plaće s 3120 kuna na 3800 kuna jer je to preveliki iznos za mogućnosti dijela poslodavaca.

Iznos od 3800 kuna je prevelik jer to znači rast plaća od 20 i nešto posto, a pitanje je li to moguće, rekao je Majetić novinarima dodavši kako se treba sačuvati svako radno mjesto.

Po procjeni HUP-a, minimalnu plaću prima između 30.000 i 50.000 radnika, a to su uglavnom radnici koji su teško zapošljivi i ne žive u Zagrebu, nego u ruralnim predjelima. Zaposleni su u industrijama koje imaju problema i sa sadašnjom minimalnom plaćom, kao što su tekstilna, drvna i metaloprerađivačka industrija.

Moramo pronaći način kako tim industrijama omogućiti da povećaju plaće, a da ne ugrozimo njihovo poslovanje i potaknemo ih na otpuštanje radnika, poručio je Majetić.

– Što da radimo s 5000 žena koje u Zagorju rade za minimalac, hoćete im reći da idu doma ili neka zarađuju tih 3100, 3200 kuna – rekao je Majetić dodajući kako bi rast njihovih plaća povećao troškove poslovanja, za što poslodavac nema prostora.

Prostora za razgovor sa sindikatima ima, kaže Majetić, ali osim porezne reforme poslodavci bi voljeli vidjeti druge konkretne prijedloge na temelju kojih mogu imati indicije kako će im biti sljedeće godine.

– Bilo bi dobro da znamo što će se događati s nekim zakonima koji su važni za investicije u smislu turističkog zemljišta i pomorskog dobra, što će biti sa Zakonom o javnoj nabavi. To su sve stvari koje moramo znati kada računamo što će biti sljedeće godine – ističe glavni direktor HUP-a.

>> Minimalna plaća u Luksemburgu 1923 eura. Evo koliko je u Hrvatskoj!

Komentara 28

DU
Deleted user
16:48 16.11.2016.

U Zagorju se isplaćuju plaće i od cca 1900 kn,bez ikakve naknade za prijevoz i gablec,spomenute cifre su bruto plaće.Feudalče Majetić još malo strpljenja,uskoro nećete imati koga otpušatiti.

HV
hvh
21:45 16.11.2016.

U Hrvatskoj minimalna placa treba biti najmanje 5000 kn,privatnici imaju love,95% njih vodi duplo knjigovodstvo i varaju radnike i drzavu isplatama na crno,radnici su prisiljeni tako raditi jer i da odu negdje drugo isto ih ceka,to je tako rasireno da samo inspekcije "neznaju" za to.Privatnici koji imaju par radnika koji su na bijednim placama voze aute od 40-50 000€,a za place nemaju,na R1 se sve kupuje u privatne svrhe,cijela obitelj vozi aute na firmu i jos mnogo blagodati koje im bijedna drzava dopusta.Iseljavanje je pocelo i za par godina ce ovdje biti staracka drzava,ako Bog da od proljeca i ja sa svojom zenom i dvoje djece od jednu i pol i tri godine odlazim u bolju buducnost a oni nek uvezu radnike iz tumguzije koji ce im raditi 300 sati mjesecno za 4500 kn

OL
olrajt
18:14 16.11.2016.

Minimalna plača trebala bi biti barem kao socijalna pomoć u Njemačkoj ,znači 600 do 800 eura,ako poslodavci to ne mogu dati zašto su otvarali firme.Bogate se na račun izrabljivanja radnika.Pa zar bi neto minimalna plaća od 4.500,kuna bila velika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije