Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste izvoz

Hrvatski robni izvoz iznosi 14,4 mlrd. kuna, to je porast od tri posto

Brodogradnja
Duško Marušić/PIXSELL
01.05.2010.
u 09:11

Izvoz raste, a uvoz pada, smanjuje se i deficit robne razmjene, pokazali su privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku

Izvoz raste, a uvoz pada, smanjuje se i deficit robne razmjene, pokazali su privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku, prenose portali. U prva tri mjeseca ove godine hrvatski robni izvoz iznosio je 14,4 milijarde kuna, što je povećanje za tri posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U RH je pak uvozeno robe u iznosu od 24,2 milijarde kuna, što je 11,8 posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvom kvartalu iznosio je 9,8 milijardi kuna i bio je za 27 posto manji nego u istom razdoblju lani. Pokrivenost uvoza izvozom u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva tri mjeseca ove godine bila je 59,6 posto prema 51 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na rast izvoza najviše je utjecao porast poslova u inozemstvo pojednih djelatnosti iz prerađivačke industrije, koja je za 7,4 posto više izvozila nego lani.Tako je izvoz proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, pod kojim statistika vodi i brodogradnju, u prvom kvartalu ove godine premašio vrijednost od 350 milijuna eura, što je porast za 41,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:36 01.05.2010.

To su se strane ekonomije počele oporavljat, pa više kupuju... A ne da smo mi postali konkurentniji.

Avatar sebastian
sebastian
09:57 01.05.2010.

Ja sam u prvome pogledu pomislijo 14,4 miliarde EURA, reko to ipak nije lose, kad sam tek sok dozivio to su KUNE, to nije nista, sramota za drzavu, rekao sam uvijek da su hohstapleri, ziva na racun kredita, a onaj debeli je opet podigao kredit, to jasno da nas svjet hoce ugurati u dugove koje nemozemo vracat ali niti kamate obracunati, onda ce snama da rade sta hoce, pogledajte Grcku oni su jos gori od nas, trebali bi svi zavrsiti kao Ceausescu, onda bi se malo mislili kako i dali ce narod zajebati, dokle ce ovaj narod Hrvatski to gledati kako mu pred ocima sisaju drzavu, umjesto da skinu te prevarante, izgleda da je narod jos premalo u kur...cu, dabi nesto poduzeli, ovi nasi prevaranti nemaju nimalo drustvene odgovornosti prema narodu !!!!!

Avatar GERO2
GERO2
12:11 01.05.2010.

Da velik Izvoz toliki izvoz ima jedna prosjecna firma u Eu-u.Samo napred.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije