Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snack tvrtka

Hrvatski kralj flipsa: U početku je u danu proizvodio 50 kg

'16.04.2012., Donji Miholjac - Tvrtka Kanaan jedna je od najvecih prozvodjaca flipsa i cipsa u regiji izvozi svoje proizvode u sve zemlje regije a zbog problema s birokracijom u Hrvatskoj, planira izg
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/3
30.04.2012.
u 19:00

Prije četiri godine zamalo je propao jer je kooperantima morao isplatiti milijunsku štetu

Zvonko Popović iz Radikovaca kod Donjega Miholjca kralj je flipsa u Hrvatskoj, a svoju "snack" tvrtku gradi više od 20 godina. Iz pogona svaki mjesec put trgovina u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, BiH i Turskoj odlazi više od 300 tona čipsa i flipsa. Godišnji promet tvrtke je 60 milijuna kuna, a u prva tri mjeseca 2012. prodaja je porasla 40, a izvoz 60 posto.

Zapošljava 90 ljudi

Radi se u tri smjene i ne stigne se proizvesti sve naručeno. U posljednjih mjesec dana zaposleno je 10 novih ljudi, pa ih je u Kanaanu sad 90. No, tvrtka je prije četiri godine bila korak do propasti, i to zbog tužbe za – krumpir!

– Radili smo sa sortama koje su važeće i među najboljima u Hrvatskoj, ali su se na našem terenu pokazale lošima. Odlučio sam uvesti novu iz Njemačke, koja nije na listi. Taj je krumpir posadilo mojih 10 ljudi, ali jedan ga nije na vrijeme izvadio iz zemlje – prisjeća se Zvonko zašto je kazneno prijavljen za prijevaru. Posjetila ga je i poljoprivredna inspekcija, jer su kooperanti zbog slučaja trebali izgubiti pravo na poticaj, čime bi neki bili i po pet milijuna u minusu.

– Platio sam kaznu, sjeme toga krumpira uvršteno je na sortnu listu, a ja sam u bankama pregovarao kako bih se kreditno zadužio i ljudima isplatio štetu zbog poticaja – kaže Popović.

Svoju priču je "zakotrljao" još 1990. kada se iz Zagreba vratio u selo bez struje i telefona. Fotografirao je kazališne predstave, koncerte i modele. Kad je zapucalo, s ocem je počeo proizvoditi tijesto. Dnevno su proizvodili 50 kg, dok su granate padale s ocem je u prtljažniku renaulta 4, jer vozačku dozvolu nije imao, razvozio proizvedeno u trgovine.

– Tek 1994. počinjemo s proizvodnjom, i to jumbo flipsa u ručnom pakiranju, u podrumu kuće. Prvi veliki posao dobili smo za Getro, pomogao nam je da započnemo i s proizvodnjom čipsa. Deset godina kasnije iz Radikovaca se preselio u Donji Miholjac, gdje su sagradili pogon. Govorilo se da dolazimo u industrijsku zonu, ali se takvom nije mogla nazvati jer kada smo stigli to je bila samo jedna velika oranica – prisjeća se svojih početaka hrvatski kralj flipsa.

Brzinu kojom su se širili najbolje ilustrira činjenicom da su u kratkom vremenu morali zatražiti četiri građevinske dozvole. Bio je i politički angažiran, s nekoliko poduzetnika osnovao je listu, izašli su na izbore i osvojili toliko glasova da bez njih nitko nije mogao formirati vlast. Zvonko je postao zamjenik gradonačelnika za gospodarska pitanja.

– Politika me više neće vidjeti. Dao sam joj u onom trenutku koliko sam mogao. Ne vraćam joj se sve dok se ne promijeni stav uvriježen u našem narodu da je glup svatko tko je bio u prilici i mogao ukrasti, a to nije napravio – nastavlja on.

Iz gradske blagajne nije uzeo, kaže, niti kune. Dužnosničku plaću od 3000 kuna davao je svaki mjesec poduzetniku koji mu je donio najbolju poduzetničku ideju.

– To je išlo dobro pa je to i jedan od razloga zašto nisam došao do zemlje neophodne za nastavak proizvodnje, a imao sam priliku. Naime, smatram da nije pošteno da se politikom bave ljudi koji nemaju, nego se njome moraju baviti oni koji imaju i koji znanjem trebaju podučiti i druge – moto je kojega se pridržava poduzetnik.

Uvezao 500 tona krumpira

Zbog zemlje je Zvonko opet na prekretnici. Proizvodnja krumpira, sirovine neophodne za biznis kojim se bavi, trenutačno se odvija na dijelu vlastite zemlje, kao i one u zakupu ili vlasništvu kooperanata. Riječ je ukupno o 200 hektara površina zasijanih krumpirom što, već sada Zvonko zna, neće biti dovoljno za iduću godinu. No, ove je dobro prošao. Zbog toga će iz Mađarske morati uvesti samo 500 tona krumpira, a ne kao lani dvostruko više.

– Nemam nijedan hektar državne zemlje u zakupu ili koncesiji. No, ako ne riješim taj problem, morat ću otpustiti novozaposlene i odustati od gradnje skladišta za 10.000 tona krumpira u Donjem Miholjcu i zapošljavanja još dvadeset ljudi. Cijeli projekt preselit ću u susjednu Srbiju, u Vojvodinu, i ondje uložiti tri milijuna eura – odlučan je Zvonko.

Ključne riječi

Komentara 21

JB
Juda ben Tudum
23:47 30.04.2012.

i taj kanaan flips uopce nije los, uz bobi flips mozda najbolji u ponudi. ne znam samo kako je dosao do naziva kanaan

ZO
zook
09:28 01.05.2012.

što če ti zemlja, trebas sirovinu i kupi je 5 godina inaprijed, nije čips poljoprivreda

AB
abeelstraat79
08:18 01.05.2012.

Postao politički podoban i sve krenulo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije