Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh končara

Hrvatski generatori pokreću elektranu Toro 3 u Kostariki

'Toro_nnn_unu_08042013'
''
Autor
Marko Biočina
09.04.2013.
u 14:00

U pogon je puštena hidroelektrana Toro 3, inače drugi projekt na kojem je u Kostariki radio zagrebački Končar

Zagrebački Končar dovršio je 8,3 milijuna eura vrijedan projekt na gradnji hidroelektrane Toro 3 u Kostariki. Riječ je o novoj elektrani u toj srednjoameričkoj državi čija je gradnja stajala oko 188 milijuna američkih dolara. Smještena je u blizini mjesta Marsella de Venecia i treća je u nizu hidroelektrana na rijeci Toro. S hidroelektranom Toro 2 povezana je cjevovodom i tunelom.

Končar, odnosno šest tvrtki iz sastava grupe, u projektu je sudjelovao projektiranjem, proizvodnjom, isporukom, nadzorom nad montažom i puštanjem u pogon dvaju novih generatora instalirane snage 29,7 megavata. Konkretno, osim generatora, zagrebačka je tvrtka isporučila cjelokupan sustav – sustave uzbude, nadzor vibracija agregata, opremu generatorskog napona i zvjezdišta, oklopljene sabirnice i transformatore vlastite potrošnje.

Gradnja elektrane počela je još 2007., a krajem prošle godine završena su ispitivanja, oprema je puštena u pogon i hidroelektrana je ušla u komercijalni rad. Nakon završetka instalacije opreme trebalo je ostvariti 600 sati pokusnog rada po agregatu, što je uspješno završeno. Kako je rečeno na svečanom otvaranju elektrane – kojem je nazočila i predsjednica Kostarike Laura Chinchilla – elektrana Toro 3 godišnje bi trebala proizvoditi oko 190 gigavatsati električne energije, što je dovoljno za opskrbu 60-ak tisuća kućanstava. Za tu srednjoameričku državu nova hidroelektrana iznimno je bitna i zato što će se njezinim korištenjem izravno smanjiti ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima.

Gradnja ove hidroelektrane nastavak je uspješnih Končarovih projekata na tržištu Kostarike, gdje je još 2007. godine kompanija uspješno završila i pustila u rad hidroelektranu Cariblanco, udaljenu samo 13 kilometara od HE Toro 3.

Kompanija trenutačno pregovara o razvoju nekoliko novih velikih projekata koji bi učvrstili njezinu poziciju u srednjoameričkoj regiji. Riječ je o tržištu koje ima nedvojbene potencijale, no s kojim hrvatske tvrtke u načelu imaju vrlo slabe trgovinske odnose.

Končar, čiji se proizvodi inače nalaze u više od 60 zemalja svijeta, u Srednjoj i Južnoj Americi ima značajne referencije, naročito na tržištu transformatora – svog globalno najprepoznatljivijeg proizvoda. Samo Končarovi mjerni transformatori u toj regiji prodavali su se u Argentini, Salvadoru, Čileu, Dominikanskoj Republici i Venezueli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije