Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARUŠENA SURADNJA

Hrvatske tvrtke gube imovinu koju imaju u Srbiji

nadan vidošević
SDanjin Strukić/PIXSELL
20.09.2011.
u 18:41

Potkraj rujna istječe rok do kojega su tvrtke trebale riješiti imovinske odnose. Nakon tog roka Srbija će privatizirati svu imovinu hrvatskih tvrtki u Srbiji.

Kontroverze nastale zbog odustajanja hrvatske tvrtke Svijet biljaka da preuzme 300.000 naručenih sadnica lavande od srbijanskog proizvođača Superior seedsa podignuo je valove u ekonomskim odnosima dviju zemalja.

Nakon medijskih napisa u kojima se dokazivao podređeni položaj srbijanskog gospodarstva na hrvatskom tržištu u odnosu na hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji, u razjašnjavanje odnosa uključila se i Privredna komora Srbije. Od vlasnika Superior seedsa prof. Ive Đinovića zatražena je dokumentacija o sporu koji će se nastojati riješiti s Gospodarskom komorom Hrvatske.

Opori miris lavande prenio se na ukupne ekonomske odnose. Dejan Jović, savjetnik u Privrednoj komori Srbije, u autorskom je tekstu prikazao gospodarsku suradnju, uz iznošenje crnih točaka koje smetaju napretku gospodarskih odnosa: neravnomjerna zastupljenost srbijanske robe i kapitala, necarinske barijere i loša percepcija srbijanskih proizvoda na tržištu RH.

Jović navodi da u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih poduzeća, dok su samo tri srbijanska poduzeća u Hrvatskoj: Swisslion Rodoljuba Draškovića, NCA investment grupe Slobodana Vučićevića i Costa coffee Miroslava Miškovića. Hrvatski kapital u Srbiji vrijedan je više od 500 milijuna eura, a srbijanski u Hrvatskoj manje od 50 milijuna eura. Jović drži da treba ukloniti negativnu percepciju o robi koja stiže iz Srbije.

Pri izvozu se od srbijanskih tvrtki traži dokumentacija koja spada u poslovnu tajnu, primjerice receptura prema kojoj se proizvode sokovi ili se ne priznaju veterinarske potvrde i laboratorijski analizi. Odnosi su opterećeni i neriješenim imovinskim odnosima. Prema podacima Republičke direkcije za imovinu Srbije, imovina srbijanskih poduzeća u Hrvatskoj vrijedi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 milijuna eura. Prema uredbi srbijanske vlade, potkraj rujna istječe rok do kojega su tvrtke trebale riješiti imovinske odnose. Nakon tog roka privatizirat će se sva preostala imovina hrvatskih tvrtki u Srbiji.

 

Komentara 12

SI
sikter
22:52 20.09.2011.

dali to vrijedi i za inine benzinske u srbij?

VE
velika
22:58 20.09.2011.

ako sam dobro razumjela : Srbi su donjeli zakon da privatiziraju hrvatsku imovinu ako se ne rješe odnosi do nekog datuma naša imovina u Srbiji vrijedi 800 mln eur mi nismo donjeli takav zakon ...njihova imovina vrijedi 1,8 milijardi eurr pa donesimo i mi takav zakon u plusu bi bili milijardu ...doduše nedovoljno za ratnu štetu ali ipak nešto

OB
-obrisani-
23:13 20.09.2011.

Vlada J.Kosor : HR tvrtke ,gube svu imovinu u Srbiji Srbija ne gubi imovinu u Hrvatskoj. J.Kosor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije