Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurd

Hrvatske autoceste imaju višak radnika, a traže novog direktora!

davor mihovilić,portal
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
13.02.2013.
u 17:33

Pravni poslovi - 
U HAC-u već radi 31 diplomirani pravnik, a neki su od njih i višak

Hrvatske autoceste, koje će u sklopu restrukturiranja otpustiti 324 radnika, objavile su javni natječaj za zapošljavanje novog – direktora. Ta državna tvrtka tako planira zaposliti direktora sektora pravnih poslova, a to 
je mjesto ostalo upražnjeno nakon što je bivši direktor tog sektora Marijan Sente postao član uprave HAC-a.

Nemaju pravosudni ispit

Da stvar sa zapošljavanjem novog direktora bude gora, među onima koji će biti otpušteni iz HAC-a u sklopu restrukturiranja bit će i diplomirani pravnici. Njih je trenutačno u HAC-u zaposleno čak 31. No koliko će njih biti višak, u tvrtki još ne znaju iako program restrukturiranja izrađuju još od ljeta prošle godine!

HAC zapošljava 2775 radnika. Od toga će njih 2229 prijeći u novu tvrtku kći koja će se baviti naplatom i održavanjem, dok će njih 222 ostati u tvrtki matici u kojoj će i dalje raditi novi direktor pravnih poslova kojeg planiraju zaposliti. Ostatak zaposlenih bit će proglašen viškom i otići iz HAC-a uz otpremnine.

Na pitanje zašto su objavili natječaj za zapošljavanje novog direktora i kako to objašnjavaju u kontekstu restrukturiranja i otpuštanja viška radnika u HAC-u odgovaraju da je oglas za zapošljavanje direktora objavljen jer postoji mogućnost popunjavanja tog radnog mjesta djelatnikom koji nije zaposlen u Hrvatskim autocestama.

Kad je riječ o pravnicima koji već rade u HAC-u, kažu da ne mogu još reći koliko će ih biti višak jer prije procesa bodovanja zaposlenika sukladno utvrđenim kriterijima nije moguće zaključiti je li određeni djelatnik višak 
ili ne pa navode primjer da je za neka radna mjesta uvjet pravni ili ekonomski fakultet, a posao na tom radnom mjestu obavljat će djelatnik s većim brojem bodova. No istodobno tvrde da u tvrtki postoji manjak diplomiranih pravnika koji imaju položen pravosudni ispit.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić smatra da je neprihvatljivo primati bilo kojeg novog zaposlenika u HAC dok se daju otkazi postojećim zaposlenicima i isplaćuju im se otpremnine.

Odvjetnički ured

– Imamo previše kadrova koji su radili na gradnji autocesta, zašto se njima ne da prilika? Pogotovo onima koji su u Kalmetino vrijeme najveće pljačke HAC-a bili smijenjeni, a sad ih se ne uzima ni u kakav obzir – kaže Stanić koji smatra da je za novog direktora pravnih poslova trebalo raspisati interni natječaj.

A pored toliko vlastitih pravnika HAC je za program restrukturiranja angažirao odvjetnički ured Buterin i Posavec. Na pitanje zašto su angažirali taj ured u HAC-u kažu da je ugovor s Buterinom i Posavcem potpisala bivša uprava i to 11. rujna 2012. godine te da je vrijednost tog ugovora 198.000 kuna bez PDV-a.

>> Evo zašto je igrokaz s otvorenjem oštetio HAC za čak milijardu kuna

Komentara 12

JO
johndoe2
17:42 13.02.2013.

Vidi face---- dobrota iz očiju viri

SA
santos008
18:42 13.02.2013.

Jadni radnici ,sad ce mnogi na ''cestu''

Avatar Aristarh
Aristarh
22:48 13.02.2013.

Imaju višak radnika a nitko da primijeti da na izlazu sa AC RI-ZG kod Lučkog nema znaka za Varaždin. Tako mladi šoferi koji ne znaju da je obilaznica za Varaždin oznaćena putokazom za Budapest odu pravo i završe u centru zagreba. No Ljubljana i Maribor su označeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije