Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar financija

Linić: Ocjena Fitcha potpora je Vladi u mjerama koje poduzima

\'23.12.2011., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Izglasavanje povjerenja novoj Vladi na sjednici Hrvatskog sabora. Slavko Linic. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
Autori: ljg, luc, ba/VLM
05.03.2012.
u 14:10

Linić: Fitchova ocjena za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na zacrtanim programima.

Kreditna agencija Fitch potvrdila je Hrvatskoj kreditni rejting BBB-, odnosno najniži investicijski rejting, objavio je Bloomberg.

Prema objavi Fitch Ratingsa, osim zadržavanja rejtinga BBB-, investicijski su izgledi također ostali negativni, čime su za sada ostvarena Vladina nadanja da do rušenja kreditnog rejtinga neće doći.

– Na vanjske rizike teško možemo utjecati, a unutar Hrvatske poduzeli smo sve da ne dođe do pada rejtinga – komentirao je prošli tjedan Branko Grčić preporuku britanske banke Barclays svojim klijentima da povuku kapital iz Hrvatske i prebace ga u Ukrajinu ili druge zemlje srednjoistočne Europe, poput Litve, jer slijedi pad rejtinga na razinu '‘smeća'’.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić također je prije nekoliko dana kazao kako se nada da rejting neće pasti, no, ako ipak padne, Čačić je naglasio da ćemo se maksimalno boriti da ga u još težim uvjetima vratimo.

Fitchova ocjena o zadržavanju rejtinga za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na programima koje je zacrtala, rekao je ministar financija Slavko Linić.

– Ako to usporedimo s ostalim zemljama Europe, ako usporedimo s krizom u Europi, tada je sigurno da je takva ocjena Fitcha itekako značajna potpora Vladi u mjerama koje je do sada poduzela, a i u mjerama koje treba poduzeti – rekao je Linić, dodavši kako će biti lakše obaviti razgovore s novim agencijama nego s Fitchom jer sada imaju proračun te prevedene mjere i strukturne poteze, dok su u vrijeme razgovora s Fitchom imali samo pretpostavke.

Linić smatra kako ova ocjena znači da se kamate neće značajnije mijenjati, i, što je i najvažnije, da će Vlada biti uspješna u izdavanju vrijednosnica.

– Nema nastavka Vladine politike bez reformi, bez strukturnih promjena, nemamo pravo odugovlačiti s procesima, moramo biti efikasni. U isto vrijeme poruke su vrlo jasne: prevelika su zaduženja, moramo smanjiti svoje deficite, moramo na neki način vlastitim rezervama biti odgovorni u uvođenju i fiskalne politike i ekonomske politike Hrvatske. Prema tome, nemamo vremena ni za kakvo opuštanje – rekao je Linić.

Ključne riječi

Komentara 109

EU
eurobanana
14:25 05.03.2012.

S. Linić: Očito su u Fitchu uvidjeli da idemo u dobrom smjeru . dali ce uvjeriti Moody . ili Bacyar bank u koju ide po 1,56 miljardi $ u aprilu

OB
-obrisani-
14:30 05.03.2012.

Dobra je ovo vijest,...ali imam neki dojam da nije dovoljno. Mislim da negdje moramo dobro odsjeci, ali gdje kad je sve vec dobro nategnuto?

FA
Fantom47
11:43 06.03.2012.

Hrvatska država je projekt Hrvata u vlastitoj državi. Prema tome svi koji rade protiv tog projekta su neprijatelji države Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije