Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devizno tržište

HNB pokušava spasiti kunu prodajom 131 milijuna eura

\'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek\'
\'Patrik Macek/PIXSELL
23.02.2012.
u 16:48

U tri intervencije u ovoj godini središnja banka potrošila je nešto manje od pola milijarde eura međunarodnih pričuva

Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je danas na deviznom tržištu prodavši 131 milijun eura po prosječnom tečaju od 7,579264 kuna za jedan euro, izvijestili su iz HNB-a.

U tri intervencije u ovoj godini središnja banka potrošila je nešto manje od pola milijarde eura međunarodnih pričuva, zbog čega je guverner Željko Rohatinski jasno odaslao poruku da “topljenje” rezervi ne smatra optimalnim rješenjem za dugoročno branjenje tečaja. Nakon što su tržište i njegovi sudionici upozoreni, država, HNB i najveće banke dogovorili su specijalni paket financiranja države da se ne ugrozi manevarski prostor za stabilizaciju tečaja, prenosi Poslovni dnevnik.

Domaća valuta kontinuirano je pod snažnim deprecijacijskim pritiscima zbog velike potražnje uz istodobno smanjene priljeva, zbog čega cijena kuni pada. Od početka godine tržište gura tečaj domaće valute prema 7,6 kuna za euro. Početkom siječnja jedan euro vrijedio je 7,53 kune, a današnjom intervencijom tečaj je stabiliziran na 7,57 kuna za euro.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
17:25 23.02.2012.

Znaci li to da imamo 1 000 000 000 kuna manje u opticaju?

RO
rondomilk
17:48 23.02.2012.

koliko su sada zaradili ovom prodajom deviza? ionako nema dovoljno kuna na tržištu vlada opća nelikvidnost a oni ovako ulupavaju svježi konvertibilni kapital.

JM
J.M.K.
17:15 23.02.2012.

Hmm, tako oskudan tekst o najvažnijem pitanju za Hrvatsku, brod HNB bi trebao okrenuti za 180 stepeni prema sjevero-zapadu, ali kormilo je fiksirano a vremena je ostalo vrlo malo, mada imam dojam da je već kasno. Sigurno ste svi gledali film TITANIC.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije