Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crne prognoze

Hrvatska će najviše pasti među 17 zemalja jugoistoka Europe

'mka....zagreb.....02.10.2008.  hotel westin - okrugli stol / goran saravanja     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
28.06.2010.
u 14:41

Hrvatska je jedina zemlja u jugoistočnoj Europi za koju je UniCredit smanjio prognozu rasta za ovu godinu, sa -1,0% na -1,5%. Glavni rizici za proračun na rashodovnoj su strani i to prevenstveno zbog potencijalnih obveza po jamstvima.

Hrvatska je jedina zemlja u jugoistočnoj Europi za koju je UniCredit smanjio prognozu rasta za ovu godinu, sa -1,0% na -1,5%. Razlozi su veći pad BDP-u u prvom kvartalu od očekivanog (-2,5%), daljnje smanjenje prometa trgovine na malo i industrijske proizvodnje u travnju, navodi se u priopćenju te banke čiji analitičari ne očekuju opravak investicijske aktivnosti ove godine zbog niže domaće potražnje i niže iskorištenosti proizvodnih kapaciteta.  

- I dalje očekujemo blagi oporavak ekonomske aktivnosti prema kraju godine, ali on neće uspjeti preokrenuti negativne trendove u prvoj polovici godine - rekao je glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja u povodu objavljivanja UniCreditove CEE Quarterly publikacije za treće tromjesečje.

- Za razliku od zemalja u okruženju industrijska proizvodnja u prva četiri mjeseca 2010. ne pokazuje znakove oporavka. Dapače, industrijska se proizvodnja smanjila 6,6% na međugodišnjoj razini u travnju. Međutim, povećanje proizvodnje čelika nakon puštanju u pogon novih kapaciteta u lipnju u Sisku i nešto bolji podaci o novim narudžbama u industriji u travnju upućuju na blagi opravak industrijske proizvodnje u ostatku godine - rekao je Šaravanja.

- Naša prognoza inflacije za ovu godinu smanjena je na 1,0% zbog slabe domaće potražnje i nešto jačeg tečaja - dodao je Šaravanja.

- Podaci o uvozu i izvozu dobara također upućuju na daljnje smanjivanje deficita tekućeg računa platne bilance sa 5,2% BDP-a u 2009. na očekivanih 3,4% BDP-a u ovoj godini. Rezultati turizma bitno će utjecati na konačni deficit tekućeg računa platne bilance – mi očekujemo blagi opravak prihoda (5%) od turizma ove godine – iako daljnji pad domaće potražnje upućuje na smanjenje deficita. Naime, u prva četiri ovogodišnja mjeseca deficit robne razmjene smanjen je za 575 milijuna eura, dobrim dijelom zbog 9-postotnog smanjenja uvoza.

Ne iznenađuje prihodovna strana proračuna s obzirom na trendove u ekonomiji i podatak da je deficit središnjeg proračuna u prvih pet mjeseci godine u deficitu od 7 milijardi kuna, što jasno govori da će one na kraju 2010. biti znatno iznad Vladinih prvotnih prognoza.

- Međutim, glavni rizici za proračun i dalje su na rashodovnoj strani i to prvenstveno zbog potencijalnih obveza po jamstvima. Mi se nadamo da će u ljeto očekivani rebalans proračuna ponuditi više informacija u ovome pogledu. Našu prognozu deficit konsolidirane opće države za ovu godinu povećali smo sa 4,9% na 5,9% BDP-a - rekao je Šaravanja u osvrtu o fiskalnoj politici.

- Objava Vladina Programa ekonomskog oporavka sredinom travnja, prije izbijanja najnovije faze grčke krize, ugodno je iznenadila u smislu da je program nedvojbeno tržišno orijentiran. Višemjesečni pregovori Vlade i sindikata javnih službi oko izmjena kolektivnih ugovora i u konačnici sindikalno prikupljanje potpisa za referendum o predloženim izmjenama o Zakonu o radu krajem lipnja jasno pokazuju da će nositelji ekonomske politike u budućnosti trebati mnogo više truda uložiti u argumentiranju svojih stavova kako pridobili naklonost većine birača za predložene reforme - komentirao je Šaravanja tijek provođenja ekonomskih reformi.

- Ostajemo pri stavu da, ako tečaj kune u odnosu na euro ostane stabilan, neće doći do promjena monetarne politike. Nakon slovenskog referenduma početkom lipnja očekujemo skorašnje otvaranje preostala tri poglavlja u procesu pridruživanja Europskoj uniji - rekao je Šaravanja u objašnjenju zašto ne očekuje promjenu kreditnog rejtinga u idućih 12 mjeseci.

Komentara 76

CU
cunt
19:20 28.06.2010.

meni nikad nije bilo bolje,,,,,,,,,,čale radi, keva radi, ja boksam u radnički daj mi 5 kuna za cigare............

RI
riise
19:24 28.06.2010.

Meni je neshvatljiva logika naših ljudi...Umjesto da prvi budu zainteresirani da se nešto promijeni na bolje...naši ljudi izgleda da \"drukaju za promjene na gore\"...Pa, dobro, na kraju će nam svakome biti onako kako je zaslužio...

OB
-obrisani-
12:31 29.06.2010.

----->profesorzag Vi crveni ste jednu državu već upropastili svojom nesposobnošću, ako se još sjećaš YU Plavi su također crveni, još i premazani svom bojama i mastima Boljitka za Hrvatsku će biti tek kad i HDZ i SDP nestanu sa političkečke scene u ovoj zemlji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije