Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠKOVI

Hrvati uvjereni da su bolji štediše od Nijemaca i Mađara

novac, plaća
Goran Stanzl/Pixsell
10.12.2012.
u 08:44

Čak 77% građana tvrdi da u svakom trenutku zna detalje svojih financija, a 45% ih nikad ne troši više nego što planira

Čak 75% hrvatskih građana svoje mjesečne izdatke i troškove drži pod kontrolom, pokazali su rezultati IMAS-ova istraživanja o navikama potrošnje provedeno za Erste grupu. Najuspješniji u držanju mjesečnih izdataka pod kontrolom su oni kojima je više od 50 godina, njih 86%, što Hrvatsku svrstava na sam vrh u usporedbi sa zemljama srednje i istočne Europe (SIE). Slijede Nijemci (70%) pa Mađari (69%), Poljaci (61%), Crnogorci (59%), Česi (58%), Slovaci (54%), Srbi (53%), Rumunji (45%), Ukrajinci (43%) te Turci (33%).

Hrvatski građani misle da vješto upravljaju novcem. Naime, 77 posto ih tvrdi da u svakom trenutku znaju sve detalje svoje financijske situacije, a otprilike 45% da nikada ne troše više nego što su planirali. To je ujedno najveći postotak u zemljama SIE regije obuhvaćenih istraživanjem, što je RH svrstalo uz bok Njemačke (75%) i Mađarske (69%), za razliku od, primjerice, Ukrajine (40%) i Turske (28%). Istraživanje je pokazalo i da kod 43% hrvatskih građana kupnja danas pričinjava manje zadovoljstva nego što je to bilo prošlih godina, tako se, naime, izjasnilo 46% žena i 39% muškaraca. U diskontima kupuje 44% ispitanika, a samo 26% ne misli o novcu kad kupuje osnovne stvari poput odjeće i hrane.

>> Niži poticaji na stambenu štednju: Dobivat će se 500 umjesto 750 kn

Ključne riječi

Komentara 1

ZL
zlatnik11
11:46 10.12.2012.

Hrvati su očito pametniji od švaba. Drže lovu u bankama sa kamatama manjim od stope inflacije. Za razliku od glupih švaba LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije