Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kartični promet

Hrvati godišnje na kartice ispeglaju 42,3 milijarde kn, prosječan račun 207 kn

kartice
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
19.07.2015.
u 17:35

Prosječna vrijednost računa koji se plaćao debitnom karticom bila je 176 kuna

Tri od četiri stanovnika Hrvatske imaju neku platnu karticu, kod većine je to debitna kartica kojom podižu plaću i mirovinu, dok uz debitne kartice milijun građana ima jednu ili više kreditnih kartica.

Hrvati su lani na kartice kupili robe i usluga u vrijednosti 42,3 milijarde kuna, a prosječna vrijednost jednog ‘ispeglanog’ računa bila je 207 kuna. Od toga je ‘običnim’ karticama, gdje se novac odmah skida s računa, plaćeno 20 milijardi, a ostatak se otplaćivao na kredit, revolving, charge i slične oblike odgođenog plaćanja. Kad plaćaju na obroke, onda su ti iznosi veći od tisuću kuna – 1128 kuna. Kartice se najčešće koriste za podizanje gotovine na bankomatima, i to 64,5 milijardi s tekućeg računa, a 5,5 milijardi putem kreditne kartice. Čak 120 tisuća građana ima kartice pet i više izdavatelja, a gotovo pola milijuna od četiri i više. Ipak, polovica stanovništva ima samo jednu debitnu karticu, pokazao je godišnji izvještaj HNB-a o platnom prometu karticama.

Prosječna vrijednost računa koji se plaćao debitnom karticom bila je 176 kuna, a građani su šire ruke kad peglaju kreditne kartice gdje je prosječni račun težak 256 kuna. Lani su evidentirane 6852 neovlaštene transakcije ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna.

>> Zaba uvela karticu za zaštićene račune

>> Erste Card Club prihvaćat će korejske kartice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije