Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za titulu gospodastvenik godine

Horvatova rješenja za otpad koristi cijeli svijet

19.03.2015., Zagreb - U maloj dvorani Lisinskog odrzana tribina pod nazivom Gospodarenje otpadom. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
12.10.2016.
u 21:02

Žiri Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista nominirao međimurksog poduzetnika koji je i globalno prepoznat po tipskim tvornicama za obradu otpada

Prema glasovima članova žirija sastavljenog od gospodarskih stručnjaka i novinara, među petoricu kandidata između kojih će čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika izabrati gospodarstvenika godine ušao je i Đuro Horvat, direktor i vlasnik Tehnixa iz Donjeg Kraljevca.

Kompanija Tehnix globalni je lider u razvoju novih tehnologija kojima se direktno postiže cirkularna ekonomija. Horvatove inovacije nagrađivane su kao najbolje na mnogim svjetskim sajmovima, a posebno je zapaženo prošao razvoj MBO-T tehnologije, na kojoj su razvojno radili više od deset godina. Ove je godine Tehnix sudjelovao i na skupu najboljih svjetskih poduzetnika u Monacu.

Primjenjive svugdje

To što je prepoznat na međunarodnom tržištu Tehnixu je međunarodno priznanje za izum MBO-T nove tehnologije. Riječ je o tehnološkoj inovaciji kojom se miješani komunalni osobni otpad, kućni i stambeni otpad potpuno reciklira prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u industriju kao sirovina ili energija.

Organski otpad i biorazgradivi otpad se postupkom biokompostiranja vraća u poljoprivredu. U tom jedinstvenom tehnološkom procesu otpad se umjesto na deponije vodi u tipske tvornice na industrijsku reciklažu, bez bilo kakvog negativnog utjecaja na okoliš, zagađenje zraka, vode i zemlje.

– Biti pet dana među najboljih 50 poduzetnika svijeta poštovanje je koje se ne može opisati, već se mora doživjeti i velika je šansa za globalni iskorak. Kompanija Tehnix svjetski je lider u razvoju i proizvodnji novih proizvoda i tehnologija za zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je potreban planeti Zemlji – naglasio je Horvat.

Tehnix je sagradio puno tvornica širom svijeta koje trajno dobro funkcioniraju, oslobađaju milijune tona otpada koji se ne odlaže na deponije, već se ponovno vraća kao sirovina u industriju iz koje nastaju proizvodi nove generacije za potrebe globalnog tržišta.

Komunalni otpad najveći je globalni problem, a Tehnix je razvio tehnologije kojima se otpad potpuno reciklira bez deponija, bez zagađenja zraka, zemlje i vode. Uspješni primjeri implementacije te tehnologije održivog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj jesu gradovi Prelog i Krk.

– Sve je više interesa za našu tehnologiju i u tom smjeru počeli smo graditi manja postrojenja – sortirnice, no i to je već veliki korak naprijed. Najbitnije je da prepoznajemo gospodarsku vrijednost komunalnog otpada – kaže Đuro Horvat.

Kompanija Tehnix razvila je tipske tvornice koje su primjenjive gotovo svugdje, od najmanjih gradova ili općina od 5000 stanovnika, do gradova kao Zagreb s milijun stanovnika.

Tehnix besplatno nudi tipske idejne projekte za javne natječaje te studije isplativosti održivosti projekta. Riječ je o kompletnim projektima s cijenama od milijun do 10 milijuna eura, koji se sami otplaćuju iz dobivenih proizvoda.

Korisne sirovine

– Dobivamo osam vrsta baliranih sirovina, ekokompost, RDF gorivo koje ima gotovo 4 MW energije po toni, kojom možemo proizvoditi cement, struju, grijati gradove. Takve tvornice isplate se za tri godine te i dalje stvaraju profit gradovima i građanima – kaže Horvat.

– U otpadu imamo vrijedne sirovine za industriju, imamo ogromnu količinu energije za razvoj i imamo nova radna mjesta u ekoindustriji. Moram reći da je dosadašnji način vrlo skup i da građani ne mogu plaćati stalna poskupljenja, to više što imamo stabilnu i precijenjenu kunu. Masovnom primjenom MBO-T tehnologije cijena prikupljanja otpada drastično bi se smanjila, otvorila bi se nova radna mjesta, a komunalna poduzeća, odnosno država mogli bi zarađivati na korisnim sirovinama koje sada završavaju na deponijima i zagađuju okoliš – dodaje Horvat.

Kompanija Tehnix sada izvozi gotovo 80 posto svojih proizvoda na tržišta Europe i svijeta.

Rade tvornice po Europi, imaju interesente iz cijeloga svijeta za MBO-T tehnologiju. Lani su ostvarili 178,3 milijuna kuna prihoda i 2,5 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, a jednako uspješno poslovao je i prethodnih godina. Đuro Horvat najavljuje da će Tehnix ove godine uplatiti gotovo 100 milijuna kuna poreza u lokalnu i državnu blagajnu.

>> Cijene nafte zaustavljene nadomak 53 dolara, trgovci propituju dogovoreno smanjenje proizvodnje

Komentara 4

K2
kritičar_2
18:55 20.10.2016.

Šta ti vrijedi sve to,moj Đuka,kad "ministarka"gospodarstva,Martina Dalić,o tome pojma nema,niti je interesira.

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
08:21 13.10.2016.

Pošaljite Bandića tamo,da vidi nešto pametno i korisno,ali nažalost nije iz njegovog kraja,pa od posla ništa.

DU
Deleted user
15:12 18.10.2016.

Domaće je domaće! Bravo! Na web stranici Tehnixa puno je korisnih informacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije