Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlaidus

Hoćete stečaj? Može, ali nećete dobiti svoj novac!

'unu...20.10.09. vladimir selebaj novi direktor peveca Photo:Davor Visnjic/Vecernji list'
'Davor Visnjic/Vecernji list'
25.11.2010.
u 12:59

Dajte mi rok od pet godina da restrukturiram tvrtku pa ćete zaraditi – poručuje Vladimir Šelebaj Sellier i tvrdi kako je vrijednost Validusove imovine ipak veća od svih dugova

Vladimir Šelebaj Sellier, krizni šef uprave varaždinskoga investicijskog fonda Validusa od lipnja ove godine, očito ponukan prijetećim stečajem tvrtke, odlučio je javno izložiti svoj plan za restrukturiranje toga fonda s ključnom porukom investitorima da ima rješenje kojim bi se izbjegao najcrnji scenarij.

Porezni uteg

Njegova poruka, pojednostavljeno, glasi – ako želite svoj novac odmah, proglasite stečaj, ali tada nećete dobiti sve što ste uložili.

– Pri stečaju postoji rizik da se vlasnici ne naplate u cijelosti. Moja je namjera da Validus sve dugove otplati u idućih pet godina, s time da bi se veći dio duga otplatio već za dvije godine, čime bi se broj vjerovnika znatno smanjio – uvjeren je Šelebaj.

Svoj plan argumentira tvrdnjom kako je vrijednost imovine pod Validusovom kontrolom veća od dugova fonda poslovnim bankama, državi i koprivničkoj Podravki, ali samo ako se ta imovina – a ona uključuje splitsku mljekaru Mils, Hotele Vis, udio u banci Vaba i banci Fima Sarajevo, hvarski lanac hotela Helios, rovinjsku Mirnu i niz nekretnina – proda bez stečajnoga pritiska, prema fer tržišnoj cijeni.

Tada bi se, iznosi Šelebaj svoj plan, prodajom dijela toga portfelja namirilo oko 170 milijuna duga, a ostatkom imovine raspolagalo bi se u duhu dobroga gospodara.

– Ovakav model sanacije, koji ima realne osnove za uspjeh, ide u prilog vjerovnicima. Pri stečaju oni bi morali dulje čekati da namire svoja potraživanja, uz realan rizik da zbog samog stečaja, nekontroliranih ovrha i soliranja svakog pojedinog vjerovnika, sva svoja potraživanja ne naplate u cijelosti. U takvu bi se scenariju imovina Validusa "divlje" rasprodavala, po najnižim cijenama, dakle uz umanjenje prihoda od prodaje – izjavio je Šelebaj Sellier.

Najveći je problem njegova plana u tome što je teško procijeniti vrijednost Validusova portfelja jer ga, kao i svaki drugi, kreira tržište. Prema nekim procjenama, ta imovina vrijedi najmanje 300 milijuna kuna, što je znatno više od Validusova duga.

– Ukupna vrijednost imovine Validusa, po trenutačnim niskim cijenama i konzervativnim procjenama, premašuje ukupan iznos svih dugova – izjavio je Šelebaj Sellier.

Tvrdi da takva računica vrijedi i ako se na konto negativnog salda ukalkulira i Validusov porezni dug državi, koji je aktualiziran ovih dana.

Porezna uprava, kako je već objavljeno, izdala je rješenje o dugu na iznos od nekoliko desetaka milijuna kuna, ali se varaždinski investicijski fond žalio na to rješenje.

Ministarstvo financija još u svibnju ove godine za Večernji list potvrdilo je da je u tijeku kontrola poslovanja svih poduzeća proizišlih iz podjele Fima grupe, čijim je dijelom bio i Validus.

– Prema zahtjevu drugih mjerodavnih tijela, Porezna je uprava uključena u istražne radnje koje su u tijeku – odgovorili su tada iz Ministarstva financija na naš upit o izvanrednoj poreznoj kontroli u varaždinskim tvrtkama.

Menadžerski kredit

Neslužbeno smo tada doznali da je pomoć poreznika zatražio USKOK, koji je tada vodio istragu o operaciji Spice, u koju je bila uključena i grupa Fima. Jedan krak te istrage zahvatio je i poduzeće Milana Horvata, Fimina suvlasnika, a on je među optuženima za udruživanje u zločinačku grupu koja je navodno mešetarila dionicama Podravke.

Procurilo je kako bi Porezna uprava Validus, na to ime, mogla teretiti sa 40-ak milijuna kuna.

S druge strane, Validus je opterećen i slučajem koji se provlači još od 2005. godine, a u kojemu je bio sudužnikom za kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak od 75 milijuna kuna, što ga je podignula bivša grupa Fima kako bi preuzela vlasničku kontrolu nad varaždinskim fondom.

Je li riječ o klasičnom hrvatskom "menadžerskom kreditu", koji je Fima podignula kako bi zahvaljujući Validusovim jamstvima stekla vlasničku kontrolu u tome fondu, još je otvoreno. Da je time opterećen, Šelebaj Sellier priznaje.

– Dok je poslovanje Validusa bilo pod kontrolom grupe Fima Milana Horvata, nagomilalo se u prethodnim godinama znatno dugovanje od više desetaka milijuna kuna, dijelom zbog vlastitih kredita, a i zbog sudužništva koje je Validus dao za druga trgovačka društva – rekao je krizni šef Validusove uprave.

Psihologija duga

Ipak, bez obzira na "povijesno naslijeđe", Šelebaj Sellier uvjeren je da njegov plan ima realne šanse na uspjeh.

– U proteklih nekoliko tjedana postigli smo dogovor s većinom vjerovnika, a s nekima smo i potpisali čvrste sporazume. Jedini vjerovnik s kojim su pregovori još u tijeku jest Podravka – kazao je Šelebaj Sellier i objasnio kako je Validus "kolateralna žrtva" afere Spice.

Podravka je, objašnjava on, račun varaždinskoga fonda blokirala prije godinu dana zbog kreditnoga duga od 75 milijuna kuna, ali taj je kredit, tvrdi, kvalitetno pokriven instrumentima osiguranja te skidanje blokade više ovisi o psihološkim relacijama aktualnog Podravkina menadžementa prema toj aferi nego o realnim financijskim odnosima između koprivničke kompanije i Validusa.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
15:24 25.11.2010.

tko je ovaj lik što našminkano djeluje, a govori pustite nas na miru da radimo pa ćemo sve vratiti, tržište neka radi svoje i HITNO POD STEČAJ a ulagači su tzv.POPUŠILI to je tržište A NE PUTEM SUMNJIVIH KREDITA POKUPOVALILI PODUZEĆA IZVUKLI IZ NJIH ŠTO SE DALO A SAD KUKAJU...NEMOJTE NAS PRITISKATI NISMO MI KRIVI NEGO NEKI DRUGI ŠMINKERI OVAJ MORA DA JE ZAVRŠIO VANI NEKU PRESTIŽNU POSLOVNU ŠKOLU KOJIH NAŽALOST SVE VIŠE IMA I KOD NAS A JA 4 GODINE GUGLAO FAKULTET I GLE ČUDA U ROKU ZAVRŠIO PA SKORO DA NEZNAM RADITI U NAŠOJ EKONOMIJI/ A PROŠAO SAM OD BLAGAJNIKA DO FINANCIJSKOG... LIJEPA NAŠA...........................

Avatar Rafael B
Rafael B
17:37 25.11.2010.

Za 5 kuki mogo bi se i \"Mujo\" vratit iz BiH i pokupit kaj ima ili kaj je ostalo.......

NB
Navrnuti Bracanin
14:29 25.11.2010.

A krizni manager Sallier Šelebaj će ubirati 5 godina krizni ujam koji je zasigurno mašala. Ne hvali se kako je prošao u Mediteranskoj plovidbi. Pametni su naši otočani i brzo su ga se riješili. Na njegovu sreću prošao je bez katrama i perja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije