Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po uzoru na EU

HND i nakladnici osnovali Hrvatsko vijeće za medije

Sasatank HND-a uoči osnivanja Vijeća za medije
Goran Stanzl/ PIXSELL
07.12.2011.
u 21:14

Za predsjednicu nove udruge izabrana je Silva Celebrini, koja je jedna od osmero predstavnika HND-a u Skupštini. Za njezina zamjenika izabran je Boris Trupčević, predsjednik HUP-UNI.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i nakladnici svih glavnih hrvatskih medija osnovali su danas Hrvatsko vijeće za medije (HVM), samoregulativno tijelo koje će, po uzoru na slične institute u Europi, pratiti i sankcionirati kršenja profesionalne, novinarske etike, izvijestili su iz HND-a.

U Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu okupili su se predstavnici HND-a, Hrvatske udruge poslodavaca-Udruge novinskih nakladnika (HUP-UNI), Hrvatske udruge radija i novina (HURIN), Nacionalne udruge televizija (NUT), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Nove tv, RTL Hrvatska i Udruge internetskih portala (IAB Croatia). Na Osnivačkoj skupštini Udruge HVM usvojeni su Statut, Poslovnik rada HVM-a i Publicistička načela (etički kodeks). Veliku pomoć u osnivanju HVM-a je dala Zaklada Konrad Adenauer, a potporu mu je dalo i Ministarstvo kulture RH, Agencija za elektroničke medije i Hrvatska gospodarska komora, ističu iz HND-a.

Za predsjednicu nove udruge izabrana je Silva Celebrini, koja je jedna od osmero predstavnika HND-a u Skupštini. Za njezina zamjenika izabran je Boris Trupčević, predsjednik HUP-UNI. Celebrini, inače urednica na Hrvatskom radiju, i Trupčević, koji je predsjednik Uprave Styrije, nakon dvije će se godine zarotirati na tim dužnostima. Odlučeno je i da će prvi predsjednik etičkog tijela novoosnovane Udruge biti iz redova HND-a. Nakon dvije godine će, prema Statutu, tu dužnost u iduće dvije godine obnašati netko iz grupacije poslodavaca.

Za prvu predsjednicu Vijeća za medije jednoglasno je izabrana Sanja Mikleušević Pavić, novinarka urednica na HTV-u, a za njezinog zamjenika Boris Trupčević. Ispred HND-a su u Skupštini HVM-a, a po odluci Središnjeg odbora HND-a, osim Celebrini i Mikleušević Pavić, još i Vesna Roller (Novi list), Gordana Simonović (slobodna novinarka), Luko Brailo (Novi list), Drago Hedl (Jutarnji list), Marinko Jurasić (Večernji list) i Vladimir Lulić (glavni tajnik HND-a i slobodni novinar). Spomenuti predstavnici HND-a bit će, po odluci Središnjeg odbora, i članovi tijela koje će razmatrati pritužbe na kršenja profesionalnih, etičkih načela u medijima.

Za članove Vijeća iz redova poslodavaca izabran je iz HUP-UNI, uz Trupčevića, Tomislav Wruss, ispred HURIN-a Ivan Butković, za NUT Romano Bolković, ispred HRT-a Damir Novinić, za Novu TV Ivana Petrović, za RTL Hrvatska Hrvoje Krešić, te ispred udruge internetskih portala (IAB Croatia) Alemka Lisinski.

Komentara 18

DU
Deleted user
00:52 08.12.2011.

kad ove vidis mozes samo se sprdati i rugati!

CR
crna55bitch
03:57 08.12.2011.

Hoće li sad napokon tzv.HND sa svojim tzv.Vijećem početi reagirati na govore mržnje naci-komunističkih portala,kao index. i kršenjima novinarskih normi poštenog i objektivnog izještavanja,kad Šprajc po kozna koji put opet zloupotrijebi HTV,i onaj besprizorni Stanković?Hoće?Ma daj,kaj došla demokratija u HR novinarstvo?

DK
dkatica2
00:35 08.12.2011.

eSFRJ-otovsko vijeće za medije kad ste njihovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije