Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kunska likvidnost

HNB na repo aukciji plasirao 116 milijuna kuna

HNB
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.02.2016.
u 12:52

Središnja banka nedavno je najavila da će započeti i sa strukturnim repo operacijama, čime bankama otvara pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po konkurentnoj kamatnoj stopi

Hrvatska narodna banka (HNB) danas je na redovnoj obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 116 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a. 

 Na sedmu ovogodišnju obratnu repo aukciju, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 116 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve prispjele ponude. Datum reotkupa je 24. veljače. 

Prethodna aukcija održana je u srijedu, 10. veljače, kada je HNB prihvatio ponude banaka u iznosu od 160,5 milijuna kuna, koji dospijevaju u srijedu, 17. veljače. Redovnim obratnim repo aukcijama HNB bankama, uz zalog državnih dužničkih vrijednosnica, na tjedan dana posuđuje kune, a tom operacijom utječe na kunsku likvidnost banaka, odnosno potiskuje pritisak na rast kunskih kamata na novčanom tržištu.

Središnja banka nedavno je najavila da će započeti i sa strukturnim repo operacijama, čime bankama otvara pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po konkurentnoj kamatnoj stopi i time im omogućava intenzivnije i povoljnije kreditiranje gospodarstva i stanovništva u kunama. 

 Prva od četiri strukturne repo operacije planirane za ovu godinu, održat će se 16. veljače, s namirom 18. veljače, fiksnom repo stopom od 1,8 posto i rokom dospijeća od četiri godine (18. veljače 2020. godine), najavio je HNB

Kao kolateral za strukturne, kao i redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, HNB će prihvaćati dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske u svim valutama koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija.  

Iz HNB-a su napomenuli kako će ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisiti o zanimanju banaka, a preliminarno procjenjuju da bi to bilo približno spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod. 

S obzirom na to, ukupni se učinak planiranih strukturnih repo operacija u ovoj godini procjenjuje na oko tri milijarde kuna. 

>> Vujčić ruši kamate, nudi bankama 3-4 milijarde kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije