Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obuzdavanje tečaja

HNB intervenirao drugi put u deset dana: Euro zadržan na 7,42 kune

željko rohatinski
Leonard Ninčević/VLM/PIXSELL
30.11.2010.
u 17:51

U deset dana druga je to intervencija, a HNB očekuje da će njome smiriti "tenzije na deviznom tržištu"

Hrvatska narodna banka ponovno je danas intervenirala prodajući 233,7 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,42 kune za jedan euro. Na taj je način s tržišta povučeno oko 1,73 milijarde kuna.

U deset dana druga je to intervencija, a HNB očekuje da će njome smiriti "tenzije na deviznom tržištu", koje su potaknute većom potražnjom tvrtki za devizama. To je inače peta intervencija ove godine, a druga u kojoj su se u kratkom roku prodavali euri bankama i povlačile kune. HNB i dalje tvrdi da je stabilnost valute prioritet te će koristiti i druge mogućnosti nastavi li tečaj oscilirati.

Kao glavni argument da ima s čime intervenirati HNB navodi velike devizne rezerve, koje iznose 11,9 milijardi eura. U domaćim su ekonomskim krugovima uvjereni da će guverner Rohatinski držati svoj dosadašnji kurs i iduće godine te da tečaj neće biti ugrožen nastavi li se proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji prema dosadašnjem planu. Problem je, međutim, što je i EU sve nestabilnija te je njihov prostor intervencija sve širi, što otvara pitanje i kakva je budućnost zajedničke europske valute, a ne samo hrvatske kune.

Prof. Ljubo Jurčić smatra da guverner može uspješno čuvati stabilnost tečaja još godinu dana, a daljnje kretanje tečaja izvan je domaćega utjecaja. 

- Devizne su rezerve visoke, ali o njima ne odlučuje Hrvatska nego vjerovnici kod kojih smo se zadužili - kazao je Jurčić, koji će uz zamjenika guvernera Borisa Vujčića sudjelovati u srijedu na okruglom stolu Matice hrvatske o devalvaciji i njezinim učincima.

Značajno je ojačao i švicarski franak, na 5,7 kuna, što sigurno nije dobra vijest za dužnike u toj valuti. Za razliku od eura kojeg središnja banka štiti svojim intervencijama, HNB nema nikakav utjecaj na tečaj franka.

Komentara 57

Avatar tetak
tetak
20:53 30.11.2010.

Kada se kiše i oluje stišale budu i kreket žaba (EU Janez i …) po blatnjavom putu bude utihao tada će oživjeti Ponosna Hrvatska.

UM
umag
21:02 30.11.2010.

slovenke najviše zanimaju čefurski pimpeki ostalo sve nije vazno,i da najvise se vesele da će hrvatska postat 28 članica u 2011 i da neće morat na polovaniji kada budu dolazile na čefurske pimpeke pokazivati osobne

Avatar tomasesi
tomasesi
19:20 30.11.2010.

Bemti, koji je vrag s ovim portalom.., nikako da mu uđem u štos! Izletio mi je prethodni post sam od sebe.., a zapravo sam mislio \'replicirati\' tj. reći nešto s čim se ne slažem u tom postu ... tko prati, zanemarite! Nije bilo namjerno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije