Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateške ambicije

HEP iduće godine u Zagrebu osniva regionalnu burzu struje

'a_struja_rekordna_potrosnja'
Foto: ''
1/3
Autor
Marko Biočina
09.07.2012.
u 08:00

Ako smo već najveći uvoznik energije u regiji, nema razloga da jedan tako značajan gospodarski subjekt, pa i pristojan prihod koji on generira, ne bude u Hrvatskoj, tvrdi naš izvor

Već u prvoj polovici sljedeće godine u Zagrebu bi mogla proraditi regionalna burza električne energije. Kako doznaje Večernji list, osnivanje institucije na kojoj bi se trgovalo električnom energijom, a poslije i drugim energentima poput plina, dio je strateškog plana Hrvatske elektroprivrede s ciljem povećanja vlastitih prihoda u idućih nekoliko godina. Iako nije izravno govorio o osnivanju burze, takve namjere neizravno je potvrdio i čelni čovjek HEP-a Zlatko Koračević sudjelujući u panel raspravi na energetskoj konferenciji tjednika Lider, održanoj u Zagrebu.

Novi prihodi

– Naš je ključni cilj povećanje prihoda i investicijskog potencijala, a osim najavljene racionalizacije poslovanja, moramo stvoriti i nove prihode. Uvjeren sam da moramo hrabrije izaći na regionalno tržište energije i postati aktivniji sudionik. Već poduzimamo određene pripremne radnje u tom smjeru – rekao je Koračević.

Kako se neslužbeno može doznati, te pripremne radnje vezane su za organizaciju tržišta električne energije, o čemu su predstavnici HEP-a navodno već razgovarali sa stručnjacima iz Mađarske.

Tamošnja burza rad je počela prije dvije godine, a danas se već na njoj ostvari ukupni promet od 200-tinjak milijuna eura godišnje. Još veći promet ostvaruje se na regionalnoj burzi BSP South Pool, koja obuhvaća slovensko i srpsko tržište. Na obje te burze HEP sudjeluje kao značajan igrač, u prvom redu temeljem činjenice da proteklih godina hrvatske potrebe za uvozom električne energije rastu.

Mamac za EU trgovce

Ovisno o meteorološkim uvjetima, odnosno radu domaćih hidroelektrana, HEP svake godine na uvoz struje potroši između 250 i 400 milijuna eura, pa u vrhu te kompanije smatraju kako bi samo taj promet, bude li koncentriran na domaćoj burzi, mogao biti mamac za velike europske trgovce da se uključe u njezin rad.

– Ako smo već najveći uvoznik energije u regiji, nema razloga da transakcije obavljamo u Ljubljani ili Budimpešti. Imamo sve uvjete da ustrojimo burzu, sustav prijenosa je kvalitetan, interkonekcije sa susjednim zemljama dobre, a i domaće tržište uskoro će biti liberalizirano, pa će i lokalni igrači biti aktivni na burzi. S obzirom na to, ne vidim zašto bismo propustili priliku da jedan tako značajan gospodarski subjekt, pa i pristojan prihod koji on generira, ne bude u Hrvatskoj – kaže Večernjakov sugovornik iz HEP-a.

Ključne riječi

Komentara 7

OS
osica
09:15 09.07.2012.

" burza struje, plina - da ne bude završila kao ona "burza ribe u Rijeci". Šef u zagreb, radnici bez plaćenje, krediti, investicija ?

MA
marlon100
09:17 09.07.2012.

Sve će naši majstori u HEP-u napraviti prije nego se pozabaviti pravim problemima. Ova ideja sa burzom, potpuno nerazumljiva prosječnom građaninu, mogla bi dati dojam da se tamo stvarno nešto radi a to je zapravo i cilj cijele ove vlade, odavati dojam da nešto radi. HEP nema ni resursa ni sposobnosti u ovakvom stanju organizacije da napravi takvo što. Svaka čast matanima predvođenima Koračevićem, oni koji su pokazali da ni malo ne razumiju tržišta krenuli su se u poznim godinama baviti tako složenim konceptima a ne mogu napraviti pošteno ni projekt obične male hidrocentrale. Da ne spominjem restrukturiranje toga nebuloznog mastodonta u kojem nitko od uglednih profesionalaca više ne želi raditi.

DU
Deleted user
08:26 09.07.2012.

RH već desetljećima uvozi cca 20-30 % potrebne el. energije, ovisno o potrošnji dotične godine i hidromet. prilikama. I HEP krkani u međuvremenu sagradili samo jednu majušnu HE Lešće, na rubu Gorskog Kotara, bremenitu skandalima i prigodom gradnje i kasnijeg puštanja u pogon. I što sada "izumiše" HEP krkani? Umjesto da se ulaže u nove kapitalne energ. objekte, oni bi si međusobno "podvaljivali" uvoznu struju? I da - glavni uvoznik struje za HEP je sin srbijanskog generala čiji se otisci šape vide u praktično svakom ugovoru o nabavi el. energije! Da se ne zaboravi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije