Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

HAKOM: HT mora platiti kaznu H1, kasnio je s isporukom usluge

'14.02.2013., Zagreb - T-HT predstavio poslovne rezultate za 2012. Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinic. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Robert Anić/Pixsell
06.03.2013.
u 12:00

Hrvatski telekom blokirao je račune H1 zbog duga, a onda ga je H1 prijavio HAKOM-u i tražio žurno donošenje rješenja.

U srazu najjačeg telekomunikacijskog igrača na hrvatskom tržištu – Hrvatskog telekoma i H1 Telekoma, malog alternativnog pružatelja telekomunikacijskih usluga, sudeći po odluci regulatora HAKOM-a, bitku je izvojevao manji igrač.

HT prema "presudi" mora platiti naknadu za kašnjenje u pružanju veleprodajne usluge i naknadu za otklanjanje smetnji i kvarova u isporuci veleprodajnih usluga H1. HT mora to učiniti odmah po primitku rješenja, a može dogovoriti i prijeboj svojih nespornih i dospjelih potraživanja za taj iznos. Usto HT mora povući zadužnice koje je zbog naplate svojih potraživanja predao Fini.

Pojednostavljeno: H1 duguje HT-u novac za veleprodajne usluge bez kojih ne može poslovati. HT pak dio usluge nije na vrijeme isporučivao te zbog toga podliježe plaćanju penala. HT je sva svoja potraživanja od H1 prijavio Fini i time blokirao račun H1 Telekoma. H1 je, nakon što mu je blokiran račun, tražio od HAKOM-a žurno donošenje rješenja kojim će HT-u naložiti da odmah obustavi postupak prisilne naplate. HT se branio da je blokirao račun radi osiguranja vjerovničkih prava HT-a u mogućem postupku predstečajne nagodbe jer H1 smatra tvrtkom u financijskim problemima.

H1 pak osporava navode o tome da su insolventno društvo te tvrdi da, ako im se omogući normalan nastavak poslovanja, bit će u stanju i podmirivati svoje obveze. Obje strane ne poriču dugovanja, no spore se o visini dugovanja i proceduralnim pravnim pitanjima. H1 možda neće naplatom penala dugoročno riješiti svoje probleme, no cijeli ovaj slučaj regulator je iskoristio i kao poruku HT-u. Jer njihov je zadatak, tvrde u rješenju, utvrditi postoji li diskriminacija igrača na tržištu. U slučaju naplate naknade za kašnjenja utvrdili su da HT ne provodi konzistentnu politiku prema svima na tržištu.

- HT je u potpunosti postupio sukladno rješenju HAKOM-a. S istim smo nezadovoljni te ćemo podnijeti tužbu protiv tog rješenja. HT je u cijelosti postupao sukladno zakonu te nije diskriminirao ni jednog operatora - kratko je priopćeno iz HT-a.

>>U zadnji tren spriječio HT da bez interneta ostavi 130.000 korisnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije