Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop uhljebljivanju

HAC ukida mjesta savjetnicima koji nisu ništa ni radili

boban
Goran Ferbezar/Večernji list
17.03.2010.
u 19:30

Na savjetnička mjesta instalirani su smijenjeni direktori, odnosno istrošeni kadrovi i stranački poslušnici. Iako je i bivša uprava donijela odluku o ukidanju savjetničkih mjesta, ona nikada nije bila provedena.

Ukidaju se radna mjesta savjetnika uprave u Hrvatskim autocestama, a to su ionako bile funkcije izmišljene za islužen HAC-ov kadar. Najčešće su na ta mjesta uhljebljivani smijenjeni direktori, ali i stranački poslušnici.

Odzvonilo šestorici

Odzvonilo je tako šestorici savjetnika (Vladi Cvitku, Ivanu Jelaviću, Berislavu Stiplašeku, Nikoli Bačurinu, Darku Mikuliću i Zvonimiru Pilihu) koji su primali plaću između 13 i 15 tisuća kuna iako, kako kažu u HAC-u, nitko nema pojma što su zapravo radili. Premda je još bivša uprava Hrvatskih autocesta u jesen prošle godine u sklopu Vladina naputka o racionalizaciji i optimiranju poslovanja u svim javnim poduzećima donijela odluku o ukidanju savjetničkih mjesta, tu mjeru nikada nije provela. Stjepko Boban, novi šef HAC-a koji je upravljanje tim poduzećem preuzeo pošto je Vlada smijenila bivše čelnike (neki članovi te uprave bili su završili i u Remetincu zbog sumnje da su oštetili HAC za 22 milijuna kuna preplativši bojenje tunela Mala Kapela i Sv. Rok), nedavno je aktivirao odluku o ukidanju savjetničkih mjesta. Šestorici savjetnika (bilo ih je sedam, ali je Branko Bosančić otišao u mirovinu) tako će se ponuditi radna mjesta u HAC-u ovisno o njihovoj stručnoj spremi, kvalifikacijama, ali i potrebama poslodavca. To znači da će im se ponuditi znatno niže funkcije od onih koje su dosad obavljali te znatno manje plaće, pa u HAC-u, neslužbeno doznajemo, pretpostavljaju kako neki od njih ta radna mjesta možda i neće prihvatiti jer će pasti s konja na magarca.

Ukidanje savjetničkih mjesta važno je i zato što više nijedan direktor u HAC-u neće moći, pošto ga smijene zbog lošeg vođenja tvrtke ili, što je još bolje, sumnje u kojekakve marifetluke, zasjesti u savjetničku fotelju. I Jurica Prskalo, bivši šef HAC-a, koji je u Remetincu završio upravo zbog sumnje u pronevjeru milijunskih svota, prema svom ugovoru trebao je postati savjetnik uprave, što je i bio samo dva ili tri dana, a onda su mu u HAC-u dali izvanredni otkaz jer se nije pojavljivao na poslu, što nije ni mogao jer je bio u pritvoru.

Gnijezdo za smijenjene

No, uhljebljivanje potrošenih kadrova nije praksa samo u HAC-u nego je to problem svih javnih poduzeća, ali i tvrtki u gradskim vlasništvima.

Tako je Ivan Mravak, bivši šef HEP-a, poslije smjene postao savjetnik uprave, a Zagrebački holding ionako je pravo gnijezdo svih onih koji su odletjeli s funkcija u gradskim tvrtkama. Nakon HAC-a i ostala javna poduzeća trebala bi ukinuti savjetnička mjesta.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar punkufer
punkufer
19:41 17.03.2010.

Tih i takvih lopova ima puno previše na grbači ovog naroda. Upravo na njima se mogu ostvariti ogromne uštede jer oni imaju velike plaće, a od njih je korist nikakva. Tek kada se počne šparati na takvim stvarima, pa nana službenim automobilima, pa na povlaštenim plaćama smiej se ići u rezanje mirovina i socijalnih prava malih ljudi. Svaka druga politika će dovesti do propasti države i pada Vlade.

Avatar kos
kos
20:10 17.03.2010.

Pa nakon dvadest godina dobro su se i domisleli a sad nek vrate nezarađeno,,mogu mislit kako će funkcionirat(tako samozvana) pravna država.!!!!

OB
-obrisani-
11:07 18.03.2010.

Eto nešto pozitivno u moru loših vijesti,sad ne kužim jel cilj srušit vladu pa dovest ove druge(josipović je primjer kako je promjena samo demagogija) ili novinari žele ubiti svaku volju za rad ovom narodu kako bi došlo do nemira pa da oni imaju o čemu pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije