Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ingra

Gubitak Ingre u 2010. 90,56 mil. kn, restrukturiranje se nastavlja

igor oppenheim
Renato Branđolica
15.02.2011.
u 17:14

Ingra je u ipak uspjela smanjiti obveze prema dobavljačima za 109 milijuna kuna, a i obavila je dokapitalizaciju putem pretvaranja potraživanja vjerovnika u kapital društva u iznosu od 120,9 milijuna kuna

Značajno usporavanje infrastrukturnih radova u Hrvatskoj i neočekivano produljenje rokova ugovaranja poslova u inozemstvu negativno su se odrazili na poslovne rezultate Ingre u 2010. Ukupni prihodi iznosili su 305,95 milijuna kuna, od čega operativni prihodi 252,31 milijun kuna, dok je ukupni negativni rezultat na kraju godine bio 90,56 milijuna kuna, a pokrit će se iz vlastitih rezervi. INGRA je nastavila s restrukturiranjem i tijekom 2010. godine. Poslovni rashodi smanjeni su za 46% u odnosu na 2009., a dio obveza uspješno je pretvoren u kapital Društva čime je stabilizirano poslovanje i poboljšan financijski položaj.

INGRA se prošle godine posebno posvetila nastavku poslovnog i financijskog restrukturiranja započetog sredinom 2009., dovršavanju započetih infrastrukturnih i drugih objekata u Hrvatskoj, te aktivnijem pristupu u jačanju prisutnosti na tradicionalnim i novim inozemnim tržištima.

Ingra je u otežanim uvjetima poslovanja ipak uspjela smanjiti obveze prema dobavljačima za 109 milijuna kuna, a učinjen je i važan korak u stabilizaciji financijske situacije uspješnom dokapitalizacijom putem pretvaranja potraživanja vjerovnika u kapital društva u iznosu od 120,9 milijuna kuna, priopćeno je iz te kompanije. Uvrštenje novih dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze planira se po dovršetku godišnje revizije financijskih izvještaja i odobrenja Prospekta uvrštenja od strane regulatora.

U skladu s međunarodnim standardima financijskog izvješćivanja Ingra je i tijekom 2010. provela jednokratna vrijednosna usklađenja imovine koja su imala negativan utjecaj na financijski rezultat. Ova su se usklađenja odnosila na različite stavke kratkotrajne i dugotrajne financijske imovine, materijalne imovine i nenaplaćena potraživanja. Ukupan iznos svih usklađenja iznosi 49 milijuna kuna.

Ingra je u 2010. godini završila dva značajna projekta u Hrvatskoj. Na HE Lešće završeni su svi radovi, a konačna primopredaja očekuje se do kraja lipnja 2011. godine. Izgradnja poslovno-stambenog kompleksa Dvori Lapad u Dubrovniku, vrijednog 55 milijuna eura, također je završena. Dobivena je uporabna dozvola, a u tijeku je prodaja stanova i poslovnih prostora.

Kako bi nastavila jačati prisutnost na inozemnim tržištima Ingra je, usprkos krizi u 2010. godini, nastavila sa sustavnom obradom i određivanjem prioriteta na onim inozemnim tržištima na kojima već ima značajne reference. U prvoj prioritetnoj skupini su tržišta Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i Ruske Federacije. Na tim tržištima Ingra trenutno ima dvanaest aktivnih ponuda s realnim izgledima za ugovaranje poslova, a do kraja prvog kvartala INGRINO predstavništvo u Rusiji počinje aktivno raditi.

– Ovu ćemo godinu posvetiti redefiniranju naše poslovne strategije i završetku financijskog restrukturiranja, kao i unapređenju internih procesa i kadrovskom jačanju. S tom smo svrhom znatno ojačali našu Upravu dovođenjem novog člana Željka Perića u prosincu 2010. godine. Vjerujem da ćemo se na taj način dobro pripremiti za dobivanje i što uspješniju realizaciju novih projekata – izjavio je Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre.

Ključne riječi

Komentara 2

UT
utatica
17:57 19.02.2011.

Zato Mesić napadima želi eliminirati IGH s tržišta

AB
abendblatt
18:54 15.02.2011.

Nije ni cudo da je toliki gubitak, kad je Mesic savjetnik, ostane li Mesic savjetnik u Ingri, Ingra se bankrotirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije