Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radikalne mjere

Grčka uvodi porez Pravoslavnoj crkvi i najbogatijim građanima

grcka
AFP
19.03.2010.
u 19:05

Grčka je pak u svojim nastojanjima da ublaži proračunsku krizu predstavila dosad najradikalniji paket mjera kojim će pokušati popuniti proračunski manjak.

Hoće li Europska unija pomoći Grčkoj u izlazu iz financijskog kolapsa, bit će poznato najvjerojatnije idući tjedan kada se u Bruxellesu održava summit EU. Atena je od Unije zatražila da se jasno očituje hoće li ili neće pomoći Grčkoj, a sve su oči uprte prema Berlinu čija se finalna odluka još čeka. Prema pisanju Wall Street Journala njemačka kancelarka Angela Merkel sklona je tome da i Njemačka uz ostale zemlje EU pomogne Grčkoj, no još uvijek stoji pri stavu kako bi Atena, ako je moguće, trebala sama pronaći izlaz iz financijske krize prije svega kroz oštre rezove u proračunskim rashodima.

Udar na luksuz i Crkvu

Grčka je pak u svojim nastojanjima da ublaži proračunsku krizu predstavila dosad najradikalniji paket mjera kojim će pokušati popuniti proračunski manjak. Novim poreznim zakonom Atena predviđa povećanje poreza najbogatijim građanima čija se djeca školuju u skupim privatnim školama te za one koji posjeduju luksuzne vile, automobile, jahte i slično. Prijedlog takvog zakona naći će se pred zastupnicima grčkog parlamenta već u utorak i, bude li izglasovan, stupit će na snagu odmah. Svoj doprinos ublažavanju krize morat će dati i grčka Pravoslavna crkva koja je dosad bila oslobođena plaćanja poreza na nekretnine koje posjeduje. S obzirom da je Pravoslavna crkva u Grčkoj vlasnik većine najvrjednijih nekretnina, a njezini su svećenici i članovi uprave najveće grčke banke, novi zakon predviđa plaćanje poreza od 20 posto na imovinu koju Crkva ima u vlasništvu.

MMF kao moguća opcija

Vlada u Ateni demantirala je istodobno napise kako će se odmah obratiti za pomoć MMF-u ako se europske države ne dogovore oko pružanja financijske pomoći, no izgleda kako je taj scenarij i te kako moguć. Grčka je naime u situaciji da mora prihvaćati visoke kamatne stope prilikom zaduživanja u inozemstvu, jer su investitori u strahu kako bi financijski problemi mogli rezultirati time da Grčka više ne može vraćati dugove. Ove im godine na naplatu stiže oko 54 milijarde eura od čega gotovo 20 milijardi već u travnju i svibnju.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
maklin
19:36 19.03.2010.

Mi najbogatije građane štitimo svim silama tj. dakako HDZ ih štiti, mi građani bi ih rado oporezili porezom za bogate.

DU
dugi
20:29 19.03.2010.

Zamislite kojom bi brzinom mi izasli iz recesije kad bi nasa vlada imala muda i pocela oporezivati crkvu, tajkune i sve one koji su se obogatili privatizacijom (pljackom), a to su sve odreda tajkuni. Bravo, grcka vlado.

QU
queen
17:13 22.03.2010.

treba nabiti porez crkvama i to ne samo katoličkoj već i pravoslavnoj i muslimanima... ako mogu uzimati novac od države i građana onda mogu plaćati i porez! a ne, pop će mijenjati mečku svake 2 godine a narodu govoriti daa mora biti pokoran, jer piše: blago siromašnima...... njihovo je nešto kad umru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije