Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam

Grci krizu platili sa 12% manje turista, spasili je Rusi i Rumunji

'black_beach_in_kamari_santorini1'
''
14.11.2012.
u 23:00

Nijemaca i Britanaca u Grčkoj na odmoru bilo je čak 20 i 30% manje nego lani. Ostale mediteranske zemlje kriza nije ni okrznula

Krizu u zemljama eurozone najskuplje je platila Grčka. Od početka ove godine do kraja kolovoza tu je zemlja posjetilo 12 posto manje turista. Najveći udarac grčkom turizmu zadali su Nijemci i Britanci, kojih je bilo dvadeset i trideset posto manje nego prethodne godine. Dobar posjet s novih tržišta, Rusije i Rumunjske, spasila je Grčku od većeg turističkog sunovrata.

Minus je grčkim domaćinima malčice podnošljiviji budući da dolazi nakon dobre 2011. u kojoj su, zahvaljujući Arapskom proljeću i problemima tamošnjih zemalja, imali sedam posto više gostiju, konstatira se u međunarodnom istraživanju turističkog sajma ITB Berlin. Ostale mediteranske zemlje prošle su manje-više neokrznute kroz kriznu 2012. Italija je u 2011. ugostila četiri posto više turista tako da je ovogodišnji minus Nijemaca i Britanaca od tri i jedan posto prošao bez prevelika stresa. Najneugodnije su iznenadili Španjolci, kojih je u Italiji bilo čak 18 posto manje. No i talijanske su domaćine spasila rastuća tržišta Rusije te Poljska, koja su im većim dijelom priskrbila i ukupan plus u 2012. od dva posto. Slično je prošao i turizam Španjolske, koji je od Arapskog proljeća profitirao s osam posto više turista, a u prvih osam mjeseci 2012. izišao s tri posto plusa. Pritom je Španjolsku za odmor izabralo pet posto manje Britanaca, dok je Nijemaca bilo jednako kao lani.

– Očit je pad međusobnog broja putovanja između EU zemalja u krizi, poput Španjolske i Italije. Srednja Europa ostala je stabilna, a u nekim je zemljama broj putnika u inozemstvu u porastu – zaključuje dr. Martin Buck, direktor sektora putovanja berlinskog ITB-a. Ovogodišnji uspjeh Hrvatske, s pet posto više gostiju i šest posto više noćenja, nije bio predmet analize.

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:20 15.11.2012.

Bogati Rumunji spasili Grčki turizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije