Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlični rezultati

Graševina ima velike izglede na svjetskoj vinskoj sceni

vino
Davor Puklavec/PIXSELL
02.05.2013.
u 12:05

Britanac Clarke je, kao Agrokorov gost u posljednjih nekoliko godina upoznao više naših vinskih regija, uz Istru i malvaziju, Baranja i tamošnji vinogradi, položaji i vinski potencijali posebno su mu se dopali.

Graševina je velika šansa hrvatskog vinarstva, odlična joj je perspektiva, ovakva kako je sada napravljena može zablistati na svjetskoj vinskoj sceni. I treba joj baš to ime brendirati, zaštiti. Ustvrdio je to proslavljeni vinski pisac i znalac Oz Clarke, za svečane večere i degustacije vina iz lanjske berbe Agrokorove beljske vinarije za nekolicinu specijaliziranih novinara u vili usred vinograda na čuvenom Banovom brdu. Britanac Clarke je, kao Agrokorov gost u posljednjih nekoliko godina upoznao više naših vinskih regija, uz Istru i malvaziju, Baranja i tamošnji vinogradi, položaji i vinski potencijali posebno su mu se dopali. Budite svoji, ne trebaju vam tuđi uzori, poručio je, dodavši kako graševina poput ove iz 2012. mora biti svježa, pitka, bogata aromama, voćna, a hrvatskim bijelim vinima ne treba barrique, samo šteti, „ubija“ vino.

Isplati se posvetiti i frankovki, također svježoj, voćnoj, laganoj, pitkoj, a i mladi chardonnay zablistao je u punom sjaju. Na večeri, na kojoj su oduševili i baranjski specijaliteti na moderan način (salata od smuđa npr.) tamošnjeg restorana Kormoran, uz domaćine bili su i marketinški stručnjak Tony Hodges, koji već neko vrijeme upućuje na nove smjerove vina tog koncerna, te kao savjetnik poznati profesor Roberto Ferrarini s asistenticom Laurom Cugini. Agrokorova čelnica Ljerka Puljić nije krila zadovoljstvo pohvalama kušanim mladim vinima (šest graševina, chardonnaya i frankovke), naglasivši kako je to bilo njihovo prvo javno predstavljanje, a u prodaju će početkom lipnja.

Vina Belje na sadašnjih 600 hektara imaju čak 80 posto graševine, koja će im i dalje biti glavna sorta, i s kojom su zadnje dvije godine napravili uspješan zaokret ka svježem, pitkom vinu, podsjetio je Đuro Horvat, izvršni direktor za vinarstvo. Lani su napravili i 150.000 litara chardonnaya koji je na tim specijalnim položajima dao odlične rezultate. Novi je, golemi, najsuvremenije opremljen podrum usred vinograda, kapaciteta osam milijuna litara; zato grožđe, koje se svo bere ručno, ide odmah u kontroliranu preradu. Lani je napravljeno 2,5 milijuna litara, za ovogodišnju berbu u planu je 4,5 milijuna litara, od toga oko 3,2 milijuna litara graševine.

Enologinja Suzana Zovko pokazala je i posebnu prostoriju sa 30-ak minivinifikatora od 500 do 1000 litara u kojem se iskušavaju razne tehnologije prerade i kupaže. Crne sorte – oko 330.000 litara – dozrijevaju u drvenim posudama u prelijepo uređenom starom podrumu u Kneževim Vinogradima, u kojem je i raskošna kušaonica, sve češća meta i turista. A turistički privlačan obližnji Kopački rit posebno je oduševio i Oza.

>>Peraku šampionsko odličje, a svima ostalima srebra i zlata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije