Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liburnija

Grad ima obvezu prema zakonu, u igri nije politikantstvo

'samodol_PXL_unu_100816'
''
13.01.2011.
u 11:20

Grad Opatija od Vlade traži da preispita pretvorbu Liburnije jer je grad još 1992. stekao pravo na dionice, a ne 2007. godine

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i dalje strepi nad financijama grada zbog obveze objave ponude za preuzimanje dionica Liburnia Riviera Hotela nastale 2007. godine, kada je na Opatiju prebačeno 25 posto plus jedna dionica LRH. Ta odluka sve više dobiva političke dimenzije jer esdepeovci smatraju da je rješenje Hanfe o obvezi objave ponude namjerno objavljeno s dvije godine zakašnjenja, odnosno ne u vrijeme vlasti HDZ-a, nego SDP-a u gradu. No čelnik Hanfe Ante Samodol objašnjava kako je u ovakvim slučajevima važniji zakon nego rješenje.

– Čim pravna ili fizička osoba stekne 25 plus jednu dionicu, prema zakonu nastaje ta obveza. Dakle, ona postoji još od 2007. godine. No rješenje Hanfa nije izdavala jer se čekala presuda Upravnog suda, gdje je Darko Ostoja, čelnik SN Holdinga, tužio državu zbog svojih prava na dionice LRH koje su mu bile dodijeljene pa opet uzete – kaže Samodol. Dujmić se ipak nada da će grad uspjeti izbjeći obvezu jer u suprotnome može slijediti financijski kolaps. – Morali bismo odustati od subvencija i stipendija koje sada dajemo građanima – kaže Dujmić.

Kaže kako se nada pozitivnom rješenju od Vlade, s obzirom na to da je grad pravo na te dionice dobio još 1992. godine u pretvorbi, što je revizija poslije i utvrdila. Zapravo, ključan je problem što je u ugovoru 2007. godine stajalo kako je riječ o izvornom stjecanju dionica LRH od grada. No to je bilo nepotrebno jer Opatija pravo na dionice ima od 1992. godine, a u tom slučaju ne bi ni postojala obveza za preuzimanje. Tom obvezom grad mora zbog stjecanja 25 posto dionica imati jamstvo za otkup svih ostalih dionica LRH, a dok to ne učini, nema pravo glasa na Skupštini. A tim se većinski dioničar SN Holding već koristi pa je tako navijestio dokapitalizaciju.  Dujmić tvrdi da je za takvo što potrebno odobrenje svih članova Nadzornog odbora, a grad ima jednog svog predstavnika u NO-u. Dokapitalizacija znači i smanjenje udjela grada Opatije u LRH.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:35 13.01.2011.

i grad bi se zadužio do grla samo da bi se petljao u tuđi posao. umjesto da se bave onim za što su obvezni, komunalnim rješenjima u gradu, oni bi se igrali poduzetništva, a jedino što znaju je reketariti ii opstruirati privatne poduzetnike, umjesto da im s komunalne strane pomažu u poslovanju. ako bi se taj načelnik htio igrati hotelskog menadžera, neka uloži svoje osobne novce i ustupi načelničko mjesto nekom tko će se tim poslom baviti.

Avatar 170619890000
170619890000
12:46 13.01.2011.

... a stvarno su komunisti nešto japokvarenije i bijednije što može biti ... svi se sjećamo koliki su pritisak vršili da im se da tij 25%+1 dionica ... zbog toga i neke županijske bolnice IDS je prijetio odcjepljenjem Istre ... a vidi sada drekovi ne žele te dionice ... gade im se ... strava ...

CA
cadilac
00:27 14.01.2011.

Predsjednika HFPa čeka kaznena prijava zbog nesavjesnog poslovanja, zlouporabe službenog položaja kao i zbog činjenice da je svojim postupcima oštetio proračun RH za cca 100 milijuna eura. Društvo će mu činiti Mate Granić, Slavko Tešija, Darko Ostoja i njegova zamjenica gđica Galić. Ovo je slično aferi Spice s jednom bitnom razlikom: ovdje su gospoda izgleda uspjela u svom naumu. Ključnu ulogu je imao Mate Granić i njegov intimus Slavko Tešija, autor famozne \"expertize\". Taj dokument je imao za svrhu uvjeriti Vladu RH i UO HFPa da država loše stoji u sporu te da samo što nije izgubila 1,8 mlrd kn na TS u Rijeci. Istina je naravno bila upravo suprotna, Upravni sud je presudio protiv SNHOa koji nakon toga nije imao nikakva prava na dionice LRH. Mogao je biti obeštećen npr. obveznicama RH ali nije htio. Znao je čovjek što valja. Njemu je država poklonila LRH, on danas nudi malim dioničarima 2250 kn, a sam je 2007 prodao svojih 25000 komada dionica po 6000 kn. Pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije