Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Glavni investitor: Četiri Čermakova projekta vrijedna 700 milijuna eura

gas turbine
Reuters/Pixsell
Autor
Marko Biočina
19.12.2012.
u 15:36

Vodeći biznis: Temelj Čermakova poslovanja u Hrvatskoj danas je tvrtka Crodux plin.

Tek tri dana nakon što je tvrtka Crodux plin izrazila interes za preuzimanje zagrebačkog dijela poslovanja posrnule petrokemijske industrije Dioki, u Slavonskom Brodu održana je prezentacija početne Studije utjecaja na okoliš buduće plinske termoelektrane u tom gradu. Sredinom prošle godine Crodux plin pokrenuo je proces ishođenja dozvola za gradnju terminala za ukapljeni naftni plin u Bakru, inače prvi takve vrste na Jadranu. Ovoga ljeta pak, tvrtka se spominjala i kao mogući kupac lanca benzinskih postaja austrijskog OMV-a u Hrvatskoj. Sveukupno, radi se o projektima vrijednim više od 700 milijuna eura, a iza svih njih stoje tvrtke u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, koji je trenutačno investicijski najaktivniji domaći ulagač.

Najmoderniji terminal

Temelj Čermakova poslovanja u Hrvatskoj danas je tvrtka Crodux plin, specijalizirana za trgovinu plinom. Osnovana je nekoliko godina nakon što je Čermak mađarskom MOL-u za nikad otkriveni iznos prodao svoj lanac benzinskih postaja Tifon, a isprva se bavila isključivo uvozom i trgovinom ukapljenim naftnim plinom. Oko 30 milijuna eura uloženo je u gradnju najmodernijeg terminala za UNP u regiji, smještenog u Sv. Križu Začretju, te dva regionalna skladišta kod Rijeke i u Dalmaciji.

Nadgradnja tog biznisa trebala bi biti gradnja obalnog uvoznog terminala za plin, smještenog na lokaciji u Bakarskom zaljevu. Preko tog terminala Čermak je planirao i uvoz UNP-a i propana za europsko tržište, a trenutačno se za projekt traži dozvola. Sveukupno, Crodux plin planirao je ulaganja od 100 milijuna eura, no deregulacijom tržišta tvrtka je odlučila ući i na hrvatsko tržište prirodnog plina. Na njemu je donedavno jedini opskrbljivač bila Ina, no počeli su se javljati i novi igrači. Ozbiljne namjere u tom biznisu Čermakova tvrtka dokazala je i pobjedom na natječaju za drugog opskrbljivača plinom Hrvatske elektroprivrede. Projekt u Slavonskom Brodu logičan je nastavak iste investicijske strategije.

Planovi za Dioki

U tom gradu Crodux razvija projekt gradnje 570 megavata snažne plinske elektrane. Radi se o 500 milijuna eura vrijednom projektu, pa je Čermak već najavio da će imati četiri do pet partnera, a jedan od njih, po svemu sudeći, mogao bi biti i HEP. Zbog svoje lokacije na samom ulasku u Zagreb, te ruti magistralnog plinovoda, moguće je da sličan projekt u Croduxu planiraju i na lokaciji Diokija.

>>Čermak pokraj Slavonskog Broda gradi najefikasniju termoelektranu

Ključne riječi

Komentara 11

MI
microlion
15:43 19.12.2012.

U Zagrebu umijesto elektrane na plin spalionica smeća koja kogeneracijom proizvodi i struju kao i ona u Beču. Kad ćemo to doživjeti?

ŠU
šumaherr
15:54 19.12.2012.

Ok, nije ratni zločinac. Ali ako je Sanader za iznos od 10 mil eura ratni profiter (na sudu), što je Čermak. Ne kažem da Sanader nije profiter, ali onda ne možemo za ovoga reći da je anđeo samo zato što je 'branio' Hrvatsku. Branio pod navodima jer trgovanje s agresorom nije obrana nego napad.

MR
Mrzim_registraciju
15:54 19.12.2012.

Gle, nisam znao da su generalske plaće i penzije u Hrvatskoj toliko dobre da omogućuju investicije od 700.000.000 EUR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije