Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimanja za državu

Geofoto potpisao dva ugovora vrijedna 18,5 milijuna kuna

\'geofoto_PXL_unu_260811\' Zvonko Biljecki
Robert Anić/Pixsell
26.08.2011.
u 19:50

Prvi ugovor mora biti ispunjen u što kraćem roku zbog velikog interesa javnosti za legalizaciju bespravne gradnje.

Vodeća europska tvrtka na području geodezije i geoinformatike, Geofoto, osnivača i vlasnika Zvonka Biljeckog, potpisala je u petak dva nova ugovora o poslovnoj suradnji ukupne vrijednosti 18,5 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s Državnom geodetskom upravom i Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Izrada digitalnog ortofota

Za aviosnimanje i izradu digitalnog ortofota Geofoto je s Državnom geodetskom upravom potpisao 12,5 milijuna kuna vrijedan ugovor, a taj će posao, kako objašnjavaju u priopćenju, biti povezan i s aktualnom temom – legalizacijom bespravne gradnje.

Upravo zbog velikog interesa javnosti za tu temu, projekt bi trebao biti realiziran u što kraćem roku, zbog čega uz zagrebački Geofoto projekt izvodi i osječka tvrtka Geodetski zavod.

Europski zahtjevi

Inicijator i koordinator projekta je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Nadzor i kontrolu projekta provodit će stručnjaci Državne geodetske uprave.

Drugi ugovor, vrijedan šest milijuna kuna, Geofoto je potpisao s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, i to za potrebe kontrole poljoprivrednih površina na terenu, odnosno kako bi se isplatile objektivne subvencije u poljoprivredi. To je peti projekt u nizu koji je Geofoto ugovorio i izradio za potrebe Agencije, a svi će radovi biti završeni do kraja godine, navodi se.

Nakon ovog projekta Hrvatska bi u potpunosti trebala ispuniti europske zahtjeve u području kontrole kvalitete subvencija u poljoprivredi. Podizvođač je projekta Geodetski zavod Celje, poručuju iz Geofota.

Komentara 6

NJ
Njasa
11:08 27.08.2011.

Radi se o projektu popisa/sistematizacije raspoljoživih hrvatskih poljoprivrednih površina, koji će poslužiti njihovoj kolonizaciji. Uskoro će hrvatske poljoprivredne površine direktno kupovati i rentabilno/profitabilno obrađivati engleski, njemački ili francuski znalci-gentelmani farmeri/cowboy-i. Kao ogledni primjer uspješne EU poljoprivredne politike, nudi se rumunjskii model. Nakon što su rumunjski poljoprivrednici sasvim propali (rascjepkanost poljoprivrednih zemljišta, prezaduženost proizašla iz prilagodbe EU standardima i nesposobnost rumunjske vlasti postavljene od strane EU), rumunjske su obradive površine, nizakakve novce, pokupovali francuski veleposjednici, pa sad bivše vlasnike malih parcela zapošljavaju za 500 eura. Francuzi su zadovoljni jer ostvaruju enormni profit, a Rumunji jer su postali sretni kmetovi koji se ne boje gladi, dok rade za pravičnog feudalca. Samo što činiti, kad se feudalci osile, pa iz Afrike i Indije dovedu još jeftinije kmetove od rumunjskih?

Avatar nekakav
nekakav
14:29 27.08.2011.

nisam vidio kad je bila javna nabava....

AR
ardo
19:07 28.08.2011.

Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata je donijet da bi ovakovi veliki igrači dobili posao bez javne nabave, a ostali ovlašteni inženjeri se mogu slikati,a slikat će ih Geofoto zajedno sa ministrom Bačićem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije