Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARADOks

Geofoto nema za plaće, a zapošljava nove ljude!

Zvonko Bijecki
Goran Stanzl/PIXSELL
17.04.2012.
u 10:00

Duguju radnicima, a traže novu radnu snagu – u Geofotu kažu da je to zato što potražuju 40 milijuna kuna te da su dobili 30% više novih narudžbi

Zagrebački Geofoto, najveća europska tvrtka za geodeziju i geoinformatiku, u ovoj godini uopće nije isplatila plaće svojim radnicima i nalazi se na rubu propasti! Ovu informaciju koja se pojavila u zagrebačkim poslovnim krugovima vlasnik i direktor Geofota Zvonko Biljecki odlučno demantira. On smatra da se tvrtka našla u spirali nelikvidnosti koja pogađa cijelo hrvatsko gospodarstvo.

– Isplatili smo pola plaće za siječanj, a za drugu polovicu siječnja i veljaču isplatit ćemo do kraja ovoga tjedna. Plaću za ožujak isplatit ćemo do kraja ovoga mjeseca – kazao je Zvonko Biljecki.

Moraju izdržati još 15 dana

Od početka gospodarske krize u Hrvatskoj, od 2009. godine, Geofoto ima problema s isplatom plaća upravo u prvom kvartalu jer je, kaže Biljecki, baš u tom razdoblju u Hrvatskoj najveća nelikvidnost.

– Našli smo se u začaranom krugu nelikvidnosti, a opća razina neplaćanja gora je nego lani. Nikada nije bilo ovako. Moramo izdržati još 10-15 dana i krenut će nabolje – siguran je Biljecki.

Geofoto dosta radi za državu – javne tvrtke i institucije, ali i lokalnu samoupravu te mnogi upravo u njih upiru prstom kao glavne generatore nelikvidnosti. Biljecki, međutim, ne želi reći prema kome ima najveća potraživanja.

– Duguju nam oko 40 milijuna kuna. Sva svoja potraživanja planiramo naplatiti do kraja ove godine – kazao je Zvonko Biljecki.

I uz to što tvrtka nema novaca za isplatu plaća svojim radnicima, njezin vlasnik najavljuje nova zapošljavanja.

– U idućih mjesec i pol zaposlit ćemo nove radnike. Možda zvuči paradoksalno da ne isplaćujemo plaće, a tražimo nove ljude, ali je bitno da imamo dosta novih narudžbi. Dobili smo dva posla u inozemstvu – u BiH i Crnoj Gori. Situacija je perspektivna – kazao je Biljecki.

Geofoto je nedavno već zaposlio pet novih radnika, a novougovoreni poslovi traže još radne snage.

Optimistični vlasnik

– Ugovorili smo 30 posto više poslova u ovom prvom kvartalu u odnosu na prvo tromjesečje lani i nedostaje nam 10-ak ljudi – informatičara, programera i diplomiranih inženjera geodezije – kazao je Zvonko Biljecki.

Zagrebački Geofoto jedna je od rijetkih tvrtki koja je uspješno odolijevala recesiji. Ne samo da nisu padali, dapače, u recesijskim godinama rasli su u dvoznamenkastim iznosima. No kolaps hrvatskog gospodarstva pogodio je i ovu tvrtku, koja je proteklih godina najviše rasla zahvaljujući unosnim izvoznim poslovima.

– Do ljeta ćemo sve posložiti i bit će bolje nego ikada – optimistično je zaključio Zvonko Biljecki.

Komentara 19

DU
Deleted user
10:31 17.04.2012.

Ovdje bi se mogao najbolje primijenit model ministra Mrsića i sve zaposlenike Geofota pretvorit u volontere. Što će im plaća, ako će im država isplaćivat 1600 kuna.

Avatar patkovic
patkovic
10:34 17.04.2012.

treslo se brdo ... rekli su svake godine slikat za arkod a ono stoji stalno isti snimak

EX
ex
19:05 18.04.2012.

hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije