Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijanski partner

Geofoto daje 40% tvrtke E-Geosu zbog poslova s NATO-om

Vlasnik i direktor Geofota Zvonko Biljecki
Slavko Midžor/PIXSELL
02.02.2011.
u 16:50

S talijanskom državnom tvrtkom već detektiraju dva milijuna ilegalnih objekata na teritoriju Italije zbog naplate poreza za nekretnine

Zagrebačka Geofoto grupa počet će u rujnu pregovore s talijanskom državnom tvrtkom E-Geos (nekadašnji Telespazio) o izmjeni vlasničkih udjela u dvije kompanije. Tako bi Geofoto, pola godine nakon početka pregovora, trebao imati 40 posto udjela u talijanskoj tvrtki, dok bi Talijani isti vlasnički udjel imali u tvrtki većinskog vlasnika Zvonka Biljeckog.

– E-Geos je dio drugog najvećeg talijanskog konglomerata Finmeccanica koja ima 19 milijardi eura godišnjeg prihoda. Finmeccanica radi dijelove za vojnu industriju i jedna je od najvećih tvrtki u NATO paktu, a nama je zanimljivo projekt mapiranja cijeloga svijeta za potrebe NATO-a. To bi nam osiguralo 40 do 50 posto godišnjih prihoda – kazao je Zvonko Biljecki.

Do moguće izmjene udjela u dvije kompanije doći će nakon detaljnog dubinskog snimanja, koje kaže Biljecki, neće biti gotovo prije proljeća iduće godine, i to samo ako se pokaže da postoji velika sinergija između dvije kompanije.

E-Geos i Geofoto su kompatibilne tvrtke po poslu kojim se bave i veličini godišnjih prihoda, otprilike 25 milijuna eura.

– Zajedničko nam je i to što nastupamo na istim tržištima. Komplementarni smo što se tiče opreme, s tim što su oni jači sa satelitima, a mi u snimanju zrakoplovom – kazao je Biljecki.

Geofoto, najveća europska tvrtka za geodeziju i geoinformatiku, s Talijanima je prvi posao sklopio krajem prošle godine. Potpisali su tada ugovor o tehničkoj suradnji i o ekskluzivnom pravu Geofota da obrađuje i distribuira satelitske snimke za 11 satelita u vlasništvu EU, za područje središnje i jugoistočne Europe, te još 50-ak zemalja u cijelom svijetu.

– Sada radimo na velikom projektu kojim detektiramo preko dva milijuna ilegalnih i neregistriranih objekata na teritoriju Italije zbog naplate poreza na nekretnine. Radi se o javno-privatnom partnerstvu, a talijanskoj državi bi trebalo pripasti 90 posto prihoda od poreza, a nama 10 posto. Mi i Telespazio razvili smo cijelu tehnologiju, a projekt mislimo ponuditi i drugim zemljama u Europi – kazao je Biljecki.

Geofoto već ima veliko iskustvo u radu s vojskom. Do kraja sljedeće godine dovršit će najveći projekt u povijesti tvrtke. Naime, završavaju projekt snimanja cijelog hrvatskog teritorija u trodimenzionalnoj tehnici za MORH po standardima NATO-a, vrijedan 90 milijuna kuna, započet 2004. godine.

Biljecki je prošloga tjedna održao sastanak s upravom Lukoila u u Moskvi. Upravi su predstavljena inovativna Geofotova rješenja za naftnu industriju i dogovorena je suradnja na geoinformatizaciji kompanije zbog efikasnijeg iskorištavanja resursa i daljnje ekspanzije tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar bok
bok
17:17 02.02.2011.

Sjajna tvrtka! Bravo! Samo naprijed

Avatar kanonik
kanonik
17:44 02.02.2011.

Direktor je u HDZ sad će sdp napasti

KV
kvakva
14:27 03.02.2011.

Novinarski tekst opisuje Geofoto kao najtvrtku! Kaj god! Geofoto ima samo velike - državne - poslove u Hrvatskoj. Provjerite kako im stoje poslovi s Bandićem - zašto Zagreb ima bijedne internetske stranice, geodetske podloge,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije