Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU 'posljedice'

Gavrilović dolazi u GIPI kod Čitluka

Gavrilović
Nikola Čutuk/PIXSELL
10.02.2013.
u 18:00

Pritisnuti s ulaskom Hrvatske u EU i uvođenjem carina koje će poskupjeti proizvode, kompanije se odlučuju zadržati staro tržište na prostoru bivše Jugoslavije

Najčuvenija hrvatska mesna industrija Gavrilovići odlučila je premjestiti dio svoje proizvodnje u GIPI kod Čitluka, čime će zadržati iste uvjete poslovanja u ovoj i zemljama CEFTA-e, što će predstavljati veliki problem za druge tvrtke iz Hrvatske koje ostanu na granici Europske unije. U općini Čitluk upoznati su s planovima koji će donijeti nova radna mjesta i što je najvažnije moguće privući i druge kompanije da presele dio svojih pogona kako njihovi proizvodi ne bi postali nekonkurentni s obzirom na uvođenje carinskih opterećenja. 
Načelnik općine Ino Jerkić rekao je da ga raduje svaka nova investicija, poglavito zbog vremena krize i važnosti svakog radnog mjesta.

Mamac za druge


“Primjer Gavrilovića je možda najbolji put za druge da se može ovdje, u pograničnim područjima, prebaciti proizvodnja. Mi smo spremni ponuditi najbolje moguće uvjete za otvaranje pogona kako bi ti ljudi mogli otvarati nova radna mjesta”, rekao je Jerkić. Općina Čitluk već je 
dodijelila dodatno zemljište koje je zatražila kompanija GIPI na kojem bi se trebala izgraditi nova klanica što govori o značajnim planovima kompanije iz Petrinje u Čitluku. 
Doznaje se da se Gavrilović već dio proizvodnje praktično preselio u BiH kako bi se što prije prilagodio novim okolnostima na tržištu. U Čitluk bi se trebala preseliti proizvodnja obarenih kobasica i polutrajnih proizvoda. Iz Gavrilovića ističu da premještaju proizvodnju onih proizvoda koji se na tom tržištu najbolje prodaju, poput pilećih kobasica.

- Radi se o manjem, ali novom pogonu koji zadovoljava naše potrebe kad je riječ o kapacitetima, opremljenosti i stručnosti zaposlenika, a lokacija u Čitluku dodatno olakšava distribuciju jer je tamo i središnje skladište našeg distributera - rekli su u Gavriloviću.

Ovaj potez Gavrilovića posve je logičan jer će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju proizvodi izvezeni iz Hrvatske u BiH poskupjeti 50 posto zbog carinskih barijera prema zemljama izvan nje, što bi ugrozilo prodaju na tom tržištu. Izlazak iz CEFTA-e za Hrvatsku će u početku biti šokantan jer napuštaju tržište od 27 milijuna gdje je ovo ime bilo prepoznati brend.

Izbjeći barijere


To je ujedno i prvi proizvodni iskorak Gavrilovića izvan Hrvatske. Mesna industrija GIPI, obiteljska tvrtka Gagro, osnovana je 1994. godine sa sjedištem u Čitluku i čine je nekoliko farmi, klaonica, prerada mesa i maloprodajni objekti. Klaonica je opremljena najsuvremenijim strojevima. GIPI proizvodi obarene proizvode, kobasice, suhomesnate trajne proizvode i distribuira i svježe meso. Uz Gavrilović, još nekoliko hrvatskih kompanija planira premjestiti svoju proizvodnju u BiH ili Srbiju kako bi izbjegle carinske barijere.

>> Zvat ćemo je \"á la kranjska\" ako Slovenci zaštite kranjsku kobasicu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije