Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Gartner: Lenovo je vodeći proizvođač računala u svijetu

lenovo
DPA/PIXSELL
11.10.2012.
u 19:25

Gartner je Lenovo stavio na prvo mjesto po udjelu, dok IDC tvrdi da je HP i dalje vodeći, ali mu se Lenovo sve više približava.

Kineski Lenovo postao je vodeći proizvođač računala u svijetu izguravši sa te pozicije američki Hewlett-Packard.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta Gartner, Lenovo je u trećem tromjesečju ove godine isporučio 13,8 milijuna, a HP 13,55 milijuna računala. Tržišni udio Lenova sada iznosi 15,7, a HP-a 15,5 posto.

U postizanju uspjeha Lenovu je najviše pomogla njegova politika rezanja cijena. No, istraživanje kompanije IDC i dalje proglašava HP vodećim iako mu se Lenovo približava. Ona tvrdi da je HP tržištu isporučio 13,9, a Lenovo 13,8 milijuna računala. Bez obzira na razlike u podacima, analitičari smatraju da je Lenovo jedan od trenutačno najboljih proizvođača računala i da će njegov tržišni udio i dalje rasti. Dodaju i da će ta kompanija uskoro vjerojatno zauzeti prvo mjesto u svim istraživanjima.

U prilog tome ide i činjenica da je Lenovo jedini proizvođač koji je u trećem kvartalu zabilježio rast isporuka u SAD. Podaci iz Gartnera i IDC-a pokazuju da su se isporuke računala u svijetu smanjile za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2011. Interes za računalima smanjio se zbog svjetske gospodarske krize, ali i sve popularnijih tablet računala i pametnih mobitela.

>>Prvi Lenovov smartphone s Intelom na kineskom tržištu

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:52 12.10.2012.

Iskreno rečeno to sa Lenovom me jako čudi...pri nedavnom boravku u Kini nimalo sam se iznenadio da su njihova računala tamo svugdje za cca. 10% skuplja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije