Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska premijera

FOTO Đuro Đaković predstavio oklopnjak za 21. stoljeće

đuro đaković, patria (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
20.11.2012.
u 20:14

Slavonskobrodski ĐĐ holding prerastao u svjetskog proizvođača vojne opreme.

Hrvatska je od danas ponovno upisana na svjetsku kartu proizvođača visokotehnološkog naoružanja i vojne opreme! Na vojnom poligonu Gašinci slavonskobrodska tvornica Đuro Đaković Grupa predstavila je Patriju AMV 8x8 Protector MCRWS, borbeno oklopno vozilo s integriranom stanicom i topom od 30 milimetara.

Riječ je, prema mišljenjima vojnih stručnjaka, o jednom od najboljih lakih oklopnjaka na svijetu, a uz iznimnu pokretljivost i otporan oklop, posebno ga karakterizira izuzetno velika vatrena moć koja se temelji na borbenoj stanici čiju osnovu čini top kalibra 30 milimetara te mitraljez u kalibru 12,7 milimetara. Ovo je borbeno oklopno vozilo izrađeno kombiniranjem BOV-a (borbenog oklopnog vozila) finske Patrije i borbene stanice koja je izrađena u suradnji s norveškim Kongsbergom, jednim od vodećih svjetskih proizvođača raketno-topovskih sustava.

Impresivna demonstracija

– Suradnja s najboljima recept je za uspjeh. Uspjeli smo integrirati vrhunsku oružnu stanicu na vrhunsko oklopno vozilo i rezultat je vrlo impresivan – ustvrdio je nakon demonstracije bojnog gađanja novog oklopnjaka Vladimir Kovačević, predsjednik uprave Đuro Đaković holdinga. Kako kaže, Patria i Kongsberg prvi su se put spojili upravo na vozilima proizvedenima u Slavonskom Brodu. A rezultat je, sudeći prema viđenome u Gašincima, doista impresivan. Automatski upravljani top rafalnom je paljbom "skidao" pokretne mete s udaljenosti od 1400 metara, strojnica 12,7 mm pokazala se izuzetno učinkovitom protiv ciljeva na upola manjoj udaljenosti. Niz visokih časnika, ne samo Hrvatske vojske, već i vojnih atašea zemalja regije koji su također bili prisutni na ovoj svjetskoj premijeri ostali su prilično zadivljeni tehničkim karakteristikama ovog oklopnog vozila proizvedenog u Đakovićevim halama. Zadovoljni su bili i predstavnici Patrije te Kongsberga.

– Dosadašnja suradnja s Đuro Đaković holdingom bila je vrlo uspješna, a sada imamo osnove za očekivanje još boljih rezultata – kaže Pamela Willgohs, članica uprave norveškog Kongsberga.

Posebno streljivo

Kolika se pažnja posvećuje cijelom projektu, najbolje pokazuje i činjenica kako je za borbenu stanicu instaliranu na novom Đakovićevu vozilu konstruirana čak i posebna vrsta streljiva koje osigurava vrhunsku preciznost. Prema očekivanjima, slavonskobrodski BOV postat će tražena roba na svjetskom tržištu. – Naša se vozila posebno razrađuju, svakom tržištu pristupamo pojedinačno udovoljavajući zahtjevima kupaca – kaže predsjednik uprave Kovačević.

Komentara 54

RT
Rollo Tomasi
14:49 21.11.2012.

Priznajte da vam je svima palo na pamet kak bi to izgledalo da se njime ujutro probijate kroz prometne gužve. Bez trubljenja i poštivanja semafora. :)

GE
gemist
19:27 21.11.2012.

Bolje i da samo zašrafe to sve nek da ništa ne rade?!S vremenom budu radili i nešto kompliciranije i možda netko dođe pameti da se bez proizvodnje jednostavno ne živi,pogotovo ona sa visokom dodanom vrijednošću.Npr. HS Produkt,otprilike 50.000 pištolja mjesečno izvoze i još ne stignu sve namiriti,a što je pištolj,pol kg čelika i plastike kaj vrijedi 20kn materijal,ali dodana vrijednost i kvaliteta,obrada,to je 100x više kaj je najbitnije,pometu pod sa svim izvoznicima

AN
antestolepolez
14:19 21.11.2012.

21.11.2012. u 13:03h dxdy je napisao/la: samo lupajte minuse na moj komentar... tko će uopće to kupovati ako neće biti sigurni... umjesto da se baziramo na proizvodnju lakšeg naoružanja kojeg je lakše prodati u svijetu mi bacamo novce na oklopnjake --------------------------------------------------------- očito nisi svjestan da imamo i lakog naoružanja, odnosno najvećeg SVJETSKOG proizvođača pištolja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije