Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okreću se americi

Fondovi će manje ulagati u državne vrijednosne papire

burza, burze, broker, brokeri 'Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in New York, November 30, 2012. REUTERS/Keith Bedford (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)'
Reuters/Pixsell
05.01.2013.
u 08:09

Uzlazni trend: Za razliku od 2011. godine, u 2012. najveći dio njih bio je u plusu.

Bez obzira na krizu, prošla godina bila je za razliku od 2011. poprilično uspješna za dioničke fondove, a ostvareni su i zavidni prinosi. Tako je, primjerice, NFD Aureus New Europe imao prinos od visokih 24,41 posto.

Fiskalna litica

– Za razvoj tržišta kapitala ključno je pokretanje strukturnih reformi koje bi potaknule gospodarski rast, no zbog njihova izostanka korporativne akcije te preuzimanja i spajanja mogli bi nastaviti biti ključni pokretač pozitivnih trendova – kaže Silvana Milić, analitičarka PBZ Investa. Globalna tržišta, kaže, nastavljaju biti pod opterećenjem prošlogodišnjih rizičnih događaja kao što su fiskalni pritisci i uštede na državnoj razini u EMU, razduživanje, neizvjesnost oko razrješavanja dužničke krize u EMU...

– Nakon što je u Americi izbjegnuta \"fiskalna litica\", a i s obzirom na ostale gospodarske pokazatelje, može se očekivati nastavak rasta američkog tržišta od čega će profitirati i fondovi koji svoja ulaganja usmjere prema tom tržištu – kaže analitičar Hr.portfolija Marko Repecki. U prošloj godini na novčarskom tržištu bio je izražen pad kamatnih stopa na depozite i prinose na trezorske zapise Ministarstva financija, što se odrazilo i na prinose novčanih fondova.

Pad cijena obveznica

U ovoj godini analitičari Raiffeisen Investa očekuju isti trend, a najavljuju da će veći dio imovine u ovoj godini ulagati u depozite zbog povoljnijih kamata nego u trezorske zapise. Cijene domaćih državnih obveznica ostvarile su znatan rast u prošloj godini. Marko Ljubić iz Intercapitala očekuje nešto niži prinos obvezničkih fondova u ovoj godini, a smatra da bi udar na cijene obveznica moglo biti povećanje kamatnih stopa. – U 2013. godini zbog lošeg sentimenta prema domaćim dužničkim izdanjima, uzrokovanog snižavanjem rejtinga države, naša će ulaganja biti usmjerenija na kraća domaća državna izdanja, depozite te inozemna državna i korporativna izdanja – kažu u Raiffeisen Investu.

>>FGS-u 1,6% naknade ako prikupe 600 milijuna za ulaganja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije