Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IBM-FORUM

Foley: Hrvatska nema limita što sve može ostvariti u gospodarstvu

foley
Foto: VL
1/3
15.09.2011.
u 14:24

– Ulaganja u inovacije i tehnologiju poput IBM-ovih su ono zbog čega sam uvjeren da će Amerika iz krize izaći jača nego ikad – poručio je američki veleposlanik James Foley.

Prisjećanjem na impresivnu povijest IBM-a i niz tehnoloških izuma koji su posljednjih stotinu godina mijenjali svijet, IBM Hrvatska otvorio je svoj ovogodišnji Forum u Umagu, jednu od najvećih poslovnih i ICT-konferencija u Hrvatskoj.

– Inovativnost nije važna samo Americi, nego i za budućnost Hrvatske na globalnom tržištu. Hrvatska je obala prekrasna, bogati ste i drugim prirodnim resursima, ali najveća snaga i potencijal su vam inteligentni i obrazovani ljudi. Vjerujem da Hrvatska nema limita što sve može ostvariti na gospodarskom planu. Lani su hrvatski studenti osvojili 12. mjesto na Microsoftovu natječaju. Talent u Hrvatskoj sigurno postoji, ali mora ga se poticati. Ponosan sam što je IBM dio tog procesa, pružajući alate i znanja – rekao je James Foley, američki veleposlanik u Hrvatskoj, otvarajući IBM-ov Forum.

– Nisam siguran što ću točno sada sve reći. Direktor Stokes, naime, pozvao me jutros na teniski meč, ja sam pristao uz uvjet da ću govoriti samo dobro o IBM-u ako me pusti da ga pobijedim. No, kada smo izašli na teren, na vidjelo je izašao njegov natjecateljski duh koji je baš IBM-ova odlika da se natječe i pobjeđuje. I to je ono što slavimo danas. Čestitam IBM-u stogodišnjicu, i što unatoč poznim godinama uopće ne razmišlja o mirovini. I u današnje vrijeme teškog ekonomskog stanja mnogo se ulaže u tehnološke inovacije i zbog toga sam uvjeren da će američko gospodarstvo izaći iz krize jače nego što je bilo ikada prije – optimistično je najavio Foley.

I Foley i IBM-ov regionalni direktor David Stokes hvalili su hrvatske potencijale, ali i naglašavali da prostora za napredak sigurno ima. Uostalom, Hrvatska je tek 67. zemlja po inovativnosti u svijetu, i 43. na listi najboljih digitalnih gospodarstava.

– Hrvatska je mala zemlja, ali je potencijalni lider regije. Hrvatska razumije potrebu za ulaganje u IT i vjerujem da će te investicije pomoći konkurentnosti Hrvatske u svijetu – poručio je Stokes, koji je inače od srijede uvečer postao navijač Dinama impresioniran igrom protiv Reala.

Iako u tom trenutku nije vodio HRT-ov Dnevnik nego događanja na pozornici IBM-ova foruma, voditelj Zoran Šprajc imao je svoj šlagvort na pohvale na račun Hrvatske:
– Nije se teško složiti da je Hrvatska puna pameti. Samo se bojim da je ta pamet krivo raspoređena – ocijenio je Šprajc.

IBM provodi svoju strategiju "Pametniji planet" pospješujući softverska rješenja za bolju analizu i optimizaciju poslovnih procesa, a na tom tragu je i projekt "Pametnija Hrvatska". Naime, IBM radi na informatizaciji hrvatskog javnog sustava. Poreznoj upravi omogućit će da se poveže u jedinstveni europski sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost, a radi na sustavu za carinu.

Jedan od projekata je i iskorištavanje superračunala Watson u medicinske svrhe. Već početkom sljedeće godine posebno bi računalo moglo pomagati liječnicima u dijagnozi i određivanju terapije. Nešto kao prototip hologramskog liječnika iz Star Treka.




Komentara 19

OB
-obrisani-
09:35 16.09.2011.

a sto bo to postigev-ovi crveni iz hdz/sdp partije kaj su si prepisalji njihova a ne radnicka poduzeca???????????????

FE
Felicijen
16:07 18.09.2011.

Kojeg limita? Gornjeg ili donjeg?

RE
reporter
17:33 16.09.2011.

Hrvatska može napredovati samo ako poništi nakaradnu privatizaciju i ukine silne nepravde na račun hrvatskog naroda, obnovi proizvodnju i osudi izdajnike koji su ju uništili u interesima stranih nalogodavaca. U tu svrhu nipošto ne smije ući u UE, jer bi se time odrekla suvereniteta nad vlastitim prirodnim resursima i mogućnosti za ispravljanje nepravdi, kao i obnovi vlastite proizvodnje. Mi imamo veliku perspektivu, ako ćemo imati poštenu vlast. Izdajnička nas samo namjerno zadužuje i sve rasprodaje. pod uvjetima daljnje ovakve politike kakvu imamo posljednjih desetljeća Hrvati nemaju šansu ni opstati na ovim prostorima. Pokažite mi jednu jedinu tvornicu koja je izgrađena posljednjih desetljeća, a i jednu jedinu koja je opstala pozitivno poslujući, a da je još u hrvatskom vlasništvu. Pošto takvog primjera nema, jasno je da je takva politika izrazitio protuhrvatska. Dolje izdajnici i zna im se mjesto - presuda im je uvijek ista kroz svu povijest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije