Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomija

Financijska snaga najčešći je razlog gubitka poslova izvan RH

jure-novi
Arhiva VL
03.03.2010.
u 21:01

Da Agrokor nema šanse u Sloveniji, ocijenila je većina analitičara znajući da ne postoji raspoloženje prema hrvatskim ulagačima.

Agrokor nije uspio preuzeti Mercator i tako ući u Sloveniju, a domaćem je konzorciju propao posao gradnje autoceste u Crnoj Gori. I dok je naša država pretjerano shvatila liberalizaciju tržišta, druge su zemlje, u čemu se, primjerice, izdvaja Slovenija, imale strogo selektiranu politiku u dotoku stranog kapitala. No, ne treba zanemariti ni činjenicu da je ta zemlja imala mali deficit pa joj ni privatizacija ni strani kapital nisu bili nužni – podsjeća konzultant Ante Babić. Nekima je politika ograničenog pristupa kapitalu bila manje izražena, ali su zato izdvojile kompanije koje su označile strateški jakima. Primjer je Mađarska, koja je izdvojila MOL kao kompaniju koju će štititi od preuzimanja, stavivši to i u zakon, ali istodobno i pomoći u širenju njezina utjecaja u regiji, pa tako i u Hrvatskoj.

Da Agrokor nema šanse u Sloveniji, ocijenila je većina analitičara znajući da ne postoji raspoloženje prema hrvatskim ulagačima. No velik dio analitičara ipak smatra da je Agrokoru širenje u maloprodaji nužno te ne isključuju da svoju ambiciju domaći koncern realizira preko nekog fonda što je, uostalom, uobičajena ”igra” na tržištu. Analitičare bolje upoznate s poslovanjem domaćih građevinskih tvrtki ne iznenađuje ni propali posao konzorcija u Crnoj Gori bez obzira na to što je njihova ponuda bila znatno bolja od konkurencije. Vladi Crne Gore sigurno nije bila nepoznanica nedavna nevaljana mjenica Konstruktora u Libiji pa je upitno kako bi tamošnja vlada opravdala narodu da posao daje nekome tko odugovlači s dostavom jamstva, kojega na kraju i nije bilo. S druge strane, ne isključuju se tvrdnje da je premijer Crne Gore Milo Đukanović dobar s grčkim investitorom koji, naime, već ima izdašna ulaganja u toj zemlji. Jasno je i da grčko-izraelskom konzorciju neće biti teško doći do jamstva iako je riječ o težoj financijskoj ponudi u odnosu na domaći konzorcij, za čak milijardu kuna. Jer iza njih mogu stati grčke banke, ali i izraelski kapital koji je dobro povezan s onim američkim, smatra konzultant Damir Novotny.

Tako se ne isključuje ni mogućnost da iza njih stanu američki fondovi, kapital kojih se mjeri u milijardama dolara i koji mogu uložiti dugoročno. Ali, nije isključeno, kaže analitičar Ljubo Jurčić, da je riječ o fondovima koji za zamjenu mogu tražiti u koncesiju, primjerice, zemljište jer takva praksa isto nije nepoznanica. Poslovnjaci koji se kandidiraju za poslove izvan granica priznaju da je financijska snaga najčešći razlog gubitka poslova. U Hrvatskoj zapravo ne postoji jaka institucija koja bi iza takvih projekata stajala, kaže Babić, koji je svojedobno predlagao jačanje HBOR-a, osnivanje garancijske agencije i fonda upravo u tu svrhu.

Mnogi analitičari, ali i poslovni ljudi, pristup domaćeg konzorcija smatraju neozbiljnim s obzirom na to da jamstva nije bilo, to više ako se utvrdi da su namjerno odugovlačili i manipulirali na tržištu kapitala. S druge strane, to što je posao propao mnogi čak pozdravljaju jer misle da upravo zbog preslabe financijske snage domaći konzorcij ne bi izdržao u gradnji autoceste, novac koje bi se vraćao naplatom cestarine. To više što je riječ o autocesti na kojoj nema prevelika prometa i za koju je uopće upitno koji bi privatnik uložio svoj novac. Dakle, profitabilnost, struktura financija i logika bile su već početni minusi za ulazak u posao. Analitičari, na kraju, kažu da je ovo možda poruka građevinarima da se moraju restrukturirati.

Komentara 8

DU
Deleted user
09:01 04.03.2010.

Što se tiče \"Agrokor\" pokušaja take overa \"Mercatora\" - jasno kao dan bilo da će prije poteći Sava prema Ljubljani nego da će slov. pol. elita dozvoliti Todoriću da se okiti \"najboljim susjedom\". I nema to puno veze s financ. moći i novcem jer je ponudio cijenu veću skoro 40 eura po dionici od drugog najboljeg ponuđača nego se radi o nizu faktora. Počevši od toga da je Todorić bukvalno najurio sve slovenske dobavljače s polica Konzum lanca kad su od njega napravili malog majmuna pri pokušaju izvoza vodećih hrv. brandova u SLO (kvote za Jamnicu i slični evazivni manevri) odnosno kad je pokušao izgraditi trg. centre tamo (na sličan bodež je naišao svojedobno i Gucić kad je Getro bio u naponu snage). Međutim, osim toga što ide u rubriku neformalnih barijera, presudno je što Todorić vozi na dva kolosijeka (trgovina i proizvodnja) i što bi svojim vrhunskim proizvodima postupno istisnuo s polica skoro cijeli food & beverage sektor slov. industrije (nema slovenskog branda u sferi prehrane koji nema jednako ili boljeg pandana u sazviježđu Todorića - krenimo od sladoleda ili ulja). A da se ne govori o peglanju dugova preko te čudnovate simbioze i da bi Todorić još ojačao u cijeloj regiji na račun ispumpavanja Mercator. Znači, nije tu bila presudna ni diplomacija niti financ. moć nego je bilo jasno kao dan da će ga uštopati s oba džona iz niza drugih razloga. Građevinci i CG? Joj, pa RH je mala Švicarska za polumafioso \"Welcome to Marlboro Country\" državicu u orbiti ruske mafije. Tko bi tamo uopće mogao proći s ne znam ti ja kakvim financ. garancijama bez milosti Đukanovića, zvanog Britva još u partijskim danima. A zna se kako se milost stiče!

CR
crocro
09:04 04.03.2010.

Slovenci bi htjeli sve pokupovati Hrvatsko, poduzeća,zemlju, otoke, hotele itd. A naši im velikodoušno otvaraju vrata ne praveći razliku između njihovog i novca bilo koje druge zemlje. A kada se mi rijetko pojavimo na SLO tržištu, oni nas odmah eliminiraju i zalupe vratima. Jer oni vide razliku u novcu Pa koliko vremena treba proći da se opametimo i svaki pokušaj slovenaca da elegantno eliminiramo u startu. Ili s njima raditi na principu reciprociteta. Ne može se dogoditi da oni koji su manja zemlja kupuju više Hrvatskog ili izvoze više u Hrvatsku nego što je to obrnuto. I mi moramo poštovati neke principe. Prema slovencima. A oni potezom pera sve rješevaju u trenu a nitko ne pita građane da li se oni osjećaju poniženim ili manje vrijednim od slovenaca. To se mora potpuno promijeniti a slovenci moraji znati gdje im je mjesto u odnosu na Hrvate. A to vrijeme ipak dolazi.

ZZ
zzbabac
01:38 04.03.2010.

Spadam u ove potonje kojismatraju da domaci konzorcij ne bi izdrzao i kroz niskofrekventni autoput vratio ulozeno. Koja to velika banka ne bi \"omastila brk\" , poduprla dobar projekat i zaradila ogromne novce u tzv. poslu stoljeca? U tim bankamama sjede ljudi hladne glave, bez nepotrebnog nacionalnog naboja i dnevnopoliticke prakse i kazu - nije isplativo. Svako prebacivanje loptice na Vladu je samo puki i prozirni zahtjev da umjesto poslovnih banaka konzorcij financiraju hrvatski gradjani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije