Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 15. srpnja

Evo koliko će zbog trošarina poskupjeti TDR-ove cigarete!

cigarete,pljuge,portal
Borna Filić/PIXSELL
21.06.2013.
u 14:28

Sada smo fokusirani na Kanfanar i Iran, nećemo seliti proizvodnju k susjedima, kaže šef uprave Zadro

Neke cigarete koje proizvodi TDR poskupjet će jednu, a neke dvije kune od 15. srpnja ove godine, najavio je danas u Rovinju, na godišnjem druženju s novinarima iz Hrvatske i regije, predsjednik uprave TDR-a Mato Zadro. Rezultat je to povećanja trošarina koje će uslijediti ulaskom Hrvatske u EU, 1. srpnja.

Popisivanje zaliha

– Na cijenu cigareta najviše utječu porezna opterećenja, 75% cijene cigareta u Hrvatskoj definirano je porezima – kazao je Mato Zadro, ne želeći precizirati koje će cigarete poskupjeti jednu, a koje dvije kune.

Vladinu odluku da popiše sve zalihe u duhanskoj industriji u Hrvatskoj u TDR-u ne smatraju problemom, ali zamjeraju da zakon ne definira gdje se zalihe trebaju popisivati. Također, negoduju i zbog roka koji imaju za popis zaliha – 1. srpnja i ulaska RH u EU.

– Nemamo dovoljno vremena da se pripremimo za nove uvjete poslovanja i mislimo da bi bilo dobro da se industriji ostavi dovoljno vremena za prilagodbu – kazao je Mato Zadro.

Mato Zadro šef je TDR-a nešto manje od dva mjeseca – od 1. svibnja, a u domaćeg i regionalnog lidera u proizvodnji cigareta došao je iz mliječne industrije. Naime, bio je jedan od ključnih ljudi francuskog Lactalisa, kompanije koja je vlasnik Dukata. Iz industrije u kojoj doslovno teku med i mlijeko Mato Zadro došao je u najprogonjeniji sektor, koji pod teretom sve brojnijih i većih poreza iz godine u godinu bilježi sve manju prodaju. Tako je TDR lani prodao 11,6 milijardi komada cigareta, što je 3,3 posto manje u odnosu na 2011. U odnosu na 2010. prodaja po broju cigareta pala mu je 11,4 posto. Legalno tržište cigareta u regiji je zbog gospodarske krize i pada kupovne moći palo 13,3 posto.

Zamah u Iranu

Novi zamah u TDR-u očekuju na iranskom tržištu. Naime, do kraja ove godine u Iranu planiraju otvoriti proizvodni pogon.

– U Iranu planiramo proizvoditi 750 tona na godinu, a to je dobar temelj za širenje u tu regiju – kazao je Mato Zadro.

Ulaskom u EU Hrvatska možda izgubi privilegije koje ima u CEFTA-i, a to bi za TDR značilo 10 milijuna eura novih carina godišnje. Zbog toga se već dulje špekulira da bi TDR proizvodnju mogao premjestiti iz Kanfanara u BiH, Srbiju, Makedoniju...

– Sada smo fokusirani na Kanfanar i Iran – kazao je Zadro, odbacivši mogućnost preseljenja proizvodnje iz Hrvatske, uz nadu da će Hrvatska uspjeti dogovoriti produžetak carinskih povlastica sa zemljama CEFTA-e.

>> Linić: Proizvođači cigareta pokrali su državni proračun

>> Hrvati popuše osam milijardi kuna, pet i pol uzme država

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije