Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RBA

Europska valuta ostvarila blagi pad u odnosu na dolar

kovanice, dolar
20.08.2010.
u 09:10

Naknade za novonezaposlene osobe u SAD-u porasle su znatno više nego se očekivalo što je dovelo do ponovnog jačanja pesimizma vezano uz brzinu oporavka američkog gospodarstva.

Jučer je na dnevnoj razini jedinstvena europska valuta blago oslabjela prema američkom dolaru. Prvi dio dana obilježen je snažnim rastom tečaja EUR/USD što je prvenstveno rezultat nepovoljnih pokazatelja iz SAD-a. Naime, naknade za novonezaposlene osobe u SAD-u porasle su znatno više nego se očekivalo što je dovelo do ponovnog jačanja pesimizma vezano uz brzinu oporavka američkog gospodarstva i smanjilo potražnju za dolarom., pišu analitičari  RBA.

 Dodatni doprinos jačanju eura dala je objava njemačke središnje banke kako je povećala očekivanu stopu rasta BDP-a u Njemačkoj za ovu godinu. Nakon rasta na razine iznad 1,289 dolara za euro (s početnih 1,286 dolara za euro) i time dosegnutog dnevnog maksimuma euro je do kraja dana slabio što je posljedično rezultiralo blagim padom tečaja EUR/USD na dnevnoj razini. Promatrani se tečaj tako na kraju dana spustio do 1,282 dolara za euro, a i danas ujutro kretao se oko te razine.

Aprecijacija jedinstvene europske valute naspram kune nastavljena je i u četvrtak. Tečaj EUR/HRK otvorio je na razinama oko 7,272 kuna za euro, a ponukan potražnjom korporativnog i institucionalnog sektora tijekom dana dospio je do razine od oko 7,295 kuna za euro. Spomenuta razina bila je interesantna za "profit taking" pa se tečaj korigirao na razini oko 7,280 gdje je i zatvorio dan. Srednji tečaj za petak iznosi 7,263329 kuna za euro, analiza je RBA.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
18:19 22.08.2010.

Znači da su pojeftinili hrvatski proizvodi na drugim kontinentima? Možda ih sada nekom uvalimo konačno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije