Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurozona

Europska središnja banka smanjila kamatne stope na 1 posto

Mario Draghi
AFP
08.12.2011.
u 17:02

Predsjednik ECB-a Mario Draghi ponovno je pozvao vlade eurozone da smanje zaduživanje i provedu reformu svojih gospodarstava

Europska središnja banka smanjila je kamatne stope na povijesno niskih 1 posto, javlja BBC. Odluka o "rezanju" kamatnih stopa došla je neposredno prije summita EU na kojem bi se čelnici država članica Europske unije trebali dogovoriti kako će spasiti euro.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi ponovno je pozvao vlade eurozone da smanje zaduživanje i provedu reformu svojih gospodarstava, no nije spomenuo nikakvu financijsku potporu državama koje su u dugovima.

– Imamo ugovor koji nas ne obvezuje na financiranje vlada – kaže Draghi. Naime, postojala su neka nagađanja da se Europska središnja banka priprema za spašavanje Italije ako se vlade eurozone slože s novim zaduživanjem i gospodarskom reformom.

Draghi dodaje da rezanjem potrošnje ili povećanjem poreza vlade moraju svoja tržišta rada napraviti fleksibilnijima i otvoriti tržišta proizvodnje kako bi potaknule rast gospodarstva. Zbog toga je pohvalio napore nove talijanske vlade.

Komentara 4

OB
-obrisani-
19:18 08.12.2011.

Kamatna stopa ce do svibnja pasti na 0,5. Postoji mogucnost da cak postane negativna.

KN
KnowHow
22:36 08.12.2011.

haha, gotov je EUro. Svaka ponzijeva šema dođe do kraja. Za razliku od SAD-a u EU ne mogu printati novca koliko hoće i financirati svoje ratove, a inflaciju prebacivati na druge zemlje. Ili mogu? Moglo bi doći do lažnog vjerovanjaja da je dolar stabilan i jak, ali i oni imaju neotplative kamate, a kamoli glavnicu, ka i EU. Ruši se kula od karata, tako im i treba. Od Bretton-Wooda su pokušavali nametnuti postojeću šemu, i vrijeme je da nestane.

OB
-obrisani-
08:21 09.12.2011.

Vrijedi samo za EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije