Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Europska komisija predlaže udvostručenje zaštite uloga

Michel Barnier
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
12.07.2010.
u 14:14

Štednja bi se osigurala do 100.000 eura, a rok za isplatu skratio na tjedan dana

Kako bi se uspostavio sigurniji i zdraviji financijski  sustav te spriječile buduće krize i narušavanje povjerenja, europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier predložio je   udvostručenje zaštite bankovnih računa sa sadašnjih najviše 50.000 na 100.000 eura te skraćenje dosadašnjega tromjesečnoga roka za njihovu isplatu u slučaju propasti banaka na sedam dana. Ta bi odluka, prihvate li je Vijeće EU i Europski parlament, vrijedila kako za pojedince tako i za male i srednje tvrtke. Njome bi se pokrilo, kaže Barnier, 95 posto svih uloga u europskim bankama.

Uvelike bi se uz to pojednostavio postupak za prekogranične slučajeve. Ako, na primjer, Portugalcu propadne račun u švedskoj banci, nadoknadio bi ga portugalski fond, koji bi se potom naplatio od švedskoga.

Pojačala bi se i zaštita ulagača, ne od rizičnih ulaganja nego ako ulagačka tvrtka zbog nemara ili prijevare, poput američke afere Maddoff  ili njemačke Phoenix, ne može ulagaču vratiti ulog. Tu bi se nadoknada povećala s najviše 20.000 na 50.000 eura po ulogu, a rok za njezinu isplatu skratio bi se sa današnjih nekoliko godina na devet mjeseci.

Zaštitu namjerava Barnier proširiti i na osigurnine, za slučajeve kada osiguravajuće društvo propadne pa ne može isplatiti ugovorene premije. No, o tome je Europska komisija u srijedu tek otvorila javnu raspravu, a prijedloge će prikupljati do 30. studenoga.

Za sve bi se te namjene osnovali posebni fondovi koje bi punile novčarske ustanove.

- Nije na poreznim obveznicima da plaćaju pogreške bankara. Banke moraju same jedna za drugu jamčiti – upozorio je Barnier. Navodno se već 20 od 26 najvećih prekograničnih europskih banaka  sporazumjelo da za te namjene uspostavi 20 milijarda eura težak fond.

Za rujan je Barnier najavio prijedloge propisa o derivatima i o tzv. short-sellingu, o čemu javna rasprava već teče.

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:54 12.07.2010.

ovom fali cijeli motor v tintari a ne glavi, svobe imaju zagarntiranu svu svotu bez obzira dali to bilo 1000 eura ili 100 milijuna, o cemu ovaj mamlaz tu mlati o hrvatskoj heheheheheheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

OB
-obrisani-
15:38 12.07.2010.

Svo će se stanje popraviti u Eurozoni,čim Hrvatska postane njenom članicom Imam novu ideju kako bih mogao izvući EU iz krize,,ali o tome tek kad uvedemo lijepu našu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije