Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

EU sindikati: Ne želimo još jednu hladnu zimu za nezaposlene

EUsocpartners.jpg
European Commission
Autor
Stojan de Prato
04.06.2010.
u 13:29

- Krizu nisu prouzročili radnici, gospodarski rast na leđima društvene pustoši pretvorit će se u bumerang, upozorio je Barroso.

"Neophodni su nam fiskalno učvršćivanje i ustrojne preobrazbe; moramo dovesti svoju kuću u red. No, za izlazak iz sadašnje krize i za otvaranje novih radnih mjesta ključno je ponovno pokrenuti pametan, uključiv i održiv gospodarski rast, a za pokretanje rasta ključna je obnova povjerenja. Povjernje se, međutim, neće obnoviti ako zapostavimo najslabije u društvu; krizu nisu prouzročili radnici, rast na leđima društvene pustoši pretvorit će se u bumerang.”

Upozorio je na to predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso, koji je, na poziv glavnoga tajnika Europske konfederacije radničkih sindikata (ETUC) Johna Monksa u petak hitno okupio na razgovor europske društvene partnere.

- Učinkovit društveni razgovor na svim razinama ključan je za postizanje pametnoga, održivoga i uključivoga rasta. Bliska suradnja društvenih partnera nužna je također za predviđanje i upravljanje budućim teškoćama – naglasio je Barroso.

Monks je upozrio da je ovaj sastanak sazvao “iz očaja”.

- Umjesto da se Europska unija kao cjelina mobilizira za rast, stvari se kreću u suprotnome smjeru. Troškove, radna mjesta, plaće i mirovine odjednom krešu svi, i oni koji to moraju, i oni koji nisu u teškoćama. Time se ugrožava rast te smanjuju kupovna moć i društveni doprinosi, posljednji bastion protiv društvene isključenosti. Nesigurna radna mjesta i silazna spirala društvene zaštite ne mogu biti temelj europske budućnosti. Društveno nezadovoljstvo raste i ETUC će iskoristiti sve raspoložive metode za podizanje pritiska; ne želimo još jednu hladnu zimu za nezaposlene – rekao je Monks.

Za 29. rujna Monks je najavio “Europski dan djelovanja”, velike sindikalne prosvjede u Bruxellesu i u svim zemljama članicama, sa zahtjevom da se sve snage usmjere na gospodarski rast kroz “niskougljični pristup i uporabu novih tehnologija”. ETUC također zahtijeva “stvaranje novih poreznih prihoda” uvođenjem poreza na bankovne transakcije te zabranu “visokorizičnih špekulacija”.

Glavni ravnatelj europskoga saveza poslodavaca BusinessEurope Philippe de Buck suglasio se da je “društveni razgovor danas važniji nego ikada, ne samo na razini EU nego i u svakoj pojedinoj zemlji”.

- U krizi smo, ali smo i na putu oporavka. Ima prostora i za podupiranje rasta, i za pomoć onima koji su u teškoćama. Posljednje što nam treba nastavak je društvenih nemira; oni potkopavaju povjerenje, a povjerenje je sada najbitnije – naglasio je De Buck.

- Shvatili smo poruku, pojačat ćemo agendu za društvenu uključenost – zaključio je Barroso.

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:47 05.06.2010.

heheheheheehe svakom sindikalistu 2,000 eura vise vzep mjesecno hehehehehe

SA
samar
11:12 09.06.2010.

cilj vlastodržaca u HRV i onih u Briselu i jest uništiti prirodnu , tradicionalnu, moralnu bračnu zajednicu kako bi se kontrolirao čovjek i njegova misao. Nema rata vise sa oružjem već se rat vodi na području kulture, jezika, obrazovanja, navika mladih naraštaja, informacije-medija... to je danasnja fronta. Pederluku, alkoholu, sopingu , modi, glazbi,hedonizmu......i ostalim sklonostima/slabostima daje se status ideala, sto vise cak i kulta kako bi se upravo obitelja satrala , razbila, kontrolirala..... a teme u medijima jesu senzacionalizam i tracenje s ciljem da se covjek , obitelj...udalji od srzi problema i klica zala koja ih uzrokuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije