Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog deficita

EU Mađarskoj uvjetno uskratila pristup 495 milijuna eura pomoći

'Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a press conference at the Hungarian Parliament in Budapest on December 15, 2011 with his Czech counterpart. Czech Prime Minister Petr Necas is on a one-day
'ATTILA KISBENEDEK'
13.03.2012.
u 21:51

Poduzmu li Mađari odgovarajuće mjere EU bi od ove sankcije mogla odustati. Odluka će pasti u lipnju.

Ministri financija Europske unije odlučili su Mađarskoj zbog deficita uvjetno uskratiti pristup gotovo 495 milijuna eura pomoći do iduće godine. Vlada Viktora Orbana uspjet će izbjeći ovu kaznu poduzme li učinkovite mjere, a o mogućem odustajanju od ove sankcije ministri će odlučiti u lipnju.

- Ovo je snažan poticaj za Mađarsku u provođenju čvrste i održive fiskalne politike - rekao je novinarima Olli Rehn, europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja.

Do odluke je došlo nakon izvještaja skupine razvijenih zemalja OECD-a u kojemu se predviđa da će Mađarska otići u recesiju. Prema izvornom prijedlogu Europske komisije Mađarska je do rujna trebala pokazati da svoj fiskalni deficit u 2013. godini na održiv način može smanjiti ispod granice od 3 posto BDP-a. Europski dužnosnici predviđaju da bi mađarski deficit, u slučaju nepoduzimanja odgovarajućih mjera, mogao doseći 3,6 posto BDP-a.

Prema nekim analitičarima riječ je o pritisku Bruxellesa na Orbana nakon što je on, zanemarujući njihova upozorenja, dvotrećinskom većinom u parlamentu progurao najveći porez u Europi, novi zakon o središnjoj banci i druge mjere koje su opisane protudemokratskima.

Komentara 4

KA
kajinx
22:23 13.03.2012.

Pusićka, daj nam objasni šta nas čeka.

CO
CONSTANTINOPOLIS
22:26 13.03.2012.

jadna nam majka

UK
Ugo Kajvez
23:38 13.03.2012.

Jedina je činjenica da je EU uništila mađarsku ....... sve ostalo je mlaćenje prazne slame ...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije