Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što ide uz zvjezdice

EU će turizmu donijeti više gostiju i 300 milijuna eura potpore

turizam, turisti
Ivo Čagalj/PIXSELL
13.06.2011.
u 08:00

- Privatni sektor iz strukturnih fondova EU može povući i 50% novca nepovratno, kaže ministar Bajs

Na zvjezdicama EU, koje se Hrvatskoj smiješe od 1. srpnja 2013., ogrijat će se i hrvatski turizam. Za imidž i strane investicije blagotvorna je već i sama preporuka datuma ulaska, a članstvo bi trebalo povući i cijeli niz konkretnih beneficija. Ukidanje granica jadransku će obalu, na kojoj već dominiraju turisti iz zemalja Europske unije, još više “približiti” građanima EU, a i investicijska će pravila potencijalnim ulagačima biti osjetno “bliskija”, s manje nepoznanica i neočekivanih prepreka nego u proteklim desetljećima.

Sa 1. srpnja 2013. past će i ograda kojom Europska unija pokušava zaštititi turizam zemalja članica. Naime, EU je lani, zbog uzastopnog višegodišnjeg pada tržišnog udjela u svjetskom turizmu, usuglasila dvadesetak dugoročnih zaštitnih mjera, a dvije su već ove godine intenzivno na snazi. Uz obilne subvencije u 2011. se tako isključivo unutar granica EU potiču putovanja turista treće dobi te maturanata, a, recimo, španjolski turistički radnici, koji imaju ugovor s Poljskom o umirovljeničkim putovanjima, ne kriju koliko je taj aranžman dobrodošao njihovu turizmu.

Obnovili terme i skijališta

Isto tako, članstvo u EU široko otvara vrata pristupu strukturnim fondovima za turizam, od kojih bi se hrvatski javni sektor i turistička industrija godišnje trebali okoristiti sa oko 150 milijuna eura, odnosno sa 300 milijuna u dvije godine.

– Za taj novac mogu konkurirati i Ministarstvo turizma i lokalne jedinice i, naravno, turistička industrija. Privatni sektor pri tome može povući i 50 posto novca nepovratno. Slovenci su dobar primjer kako se to radi. U tome su se snašli bolje od Bugarske i Rumunjske, recimo, i u kratkom razdoblju zahvaljujući izvorima EU uspjeli dići kvalitetu u svojim termama i skijalištima. U kontaktu smo s njima i kolege su nam obećali punu pomoć, od savjetodavne do potrebne dokumentacije, a u planu je i osnivanje zajedničkog povjerenstva koje će se baviti projektima i financiranjem iz strukturnih fondova EU – otkriva ministar Damir Bajs.

Ambiciozniji od Europe

Resorno je ministarstvo već raspisalo i natječaj za financiranje pripreme projekata iz izvora EU. Otvoren je do rujna, a za to je u proračunu rezervirano nešto više do dva milijuna kuna.

– Želimo da privatni sektor i jedinice lokalne uprave na vrijeme spoznaju koje se mogućnosti otvaraju i spremni dočekaju ulazak u EU. Većina projekata koji su financirani iz EU realizirat će se vjerojatno u 2014. – kaže Bajs, koji upozorava da prethodno ipak još valja dobro odraditi dvije pune sezone u kojima su nam zemlje EU i dalje otvoreni konkurenti. U “konkurentskom” duhu tako za 2011. najavljuje i ambiciozniju projekciju turističkog rasta od Europe. Dok EU računa s dva do četiri posto više gostiju, Bajs kaže da će hrvatski turizam to nadmašiti. Dijelom već zahvaljujući i tome da će Hrvatska postati 28 članica EU. Ta će činjenica odmah potom postati dodatak svih promidžbenih poruka koje se vrte u zemljama EU.

Ključne riječi

Komentara 45

OB
-obrisani-
08:31 13.06.2011.

Dobit ćete ono što preko dva visi.........!

MA
matokan
10:21 13.06.2011.

Opet ce zlobnici reci:\"Za sve su krivi Vatikan i Njemacka\"!

XX
XXXX2011
11:42 30.06.2011.

I puno lijepih turistkinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije