Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EBRD s četiri milijuna eura preuzeo 10 posto zagrebačkog Geofota

Geofoto
Anto Magzan/Pixsell
11.02.2010.
u 16:50

Partnerstvom s Geofotom EBRD će podržati ambiciozne planove kompanije da postane vodeći igrač u svojem području na globalnom tržištu.

Grupa Geofoto potpisala je danas u Zagrebu ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvitak kojim ta banka ulazi u vlasništvo ove vodeće europske tvrtke u geodeziji i geoinformatici. Riječ je o ulaganju četiri milijuna eura, čime je EBRD postao vlasnik manjinskog udjela u zagrebačkom Geofotu, odnosno preuzeli su 9,7 posto udjela. Ugovor su potpisali Zvonko Biljecki, predsjednik uprave Geofota, i Hrvoje Crnogorac, viši bankar u EBRD-u. Geofoto će dobivena sredstva upotrijebiti za provedbu investicijskog plana u ovoj i idućoj godini.

– Novac će nam omogućiti promjenu poslovnog modela Geofota, što će unaprijediti proizvodne procese tvrtke. Naime, porast potražnje za uslugama Geofota na domaćem i međunarodnom tržištu donio je potrebu za kupnjom dodatne opreme te dodatnim ulaganjima u razvitak GIS tehnologije. K tome, naše partnerstvo s najvećim financijskim investitorom u Hrvatskoj učvrstit će položaj Geofota na regionalnom tržištu te ubrzati ulazak na tržište Europske unije – kazao je Z. Biljecki.

Udjelom u Geofotu EBRD će sudjelovati u donošenju važnih strateških odluka, a aktivnosti tvrtke nadgledat će sudjelovanjem u Nadzornom odboru.

– Partnerstvom s Geofotom EBRD će podržati ambiciozne planove kompanije da postane vodeći igrač u svojem području na globalnom tržištu. Ovim će partnerstvom kompanija uspjeti postaviti inovativne geoinformatičke proizvode koji će povećati potražnju za njenim uslugama. Geofoto je primjer uspješne regionalne kompanije koja je inovativnost i znanje pretočila u uspješnu poslovnu strategiju – rekao je Peter Reisiger, direktor EBRD-a za središnju i jugoistočnu Europu.

Savjetnik Geofota u pregovorima s EBRD-om je InterCapital, vodeća neovisna hrvatska investicijska grupacija s kojom Geofoto nastavlja suradnju u pripremi tvrtke za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), planiranu za 2012. godinu.

Europska banka najveći je financijski investitor u Hrvatskoj i u više od 100 različitih projekata do sada je uložila 2,2 milijarde eura.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mirkoP
10:18 12.02.2010.

Jedan od najdebilnijih naslova koje sam pročitao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije