Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA POSTO

DZS: Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom

Tvrtka Podravka predstavila novi pogon Tvornica juha i Vegete
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
29.12.2022.
u 12:27

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 4,8 posto na godišnjoj razini

U Hrvatskoj je u studenome industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to oštrije nego mjesec dana prije, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u studenome pala 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine skliznula 2 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, i to oštrije nego u listopadu, kada je oslabila 0,3 posto na godišnjoj razini. Pad proizvodnje u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 5,8 posto, u proizvodnji energije. Po istoj stopi pala je i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula 5,3 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 4,8 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda ojačala 0,9 posto. U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva

Pad industrijske proizvodnje dva mjeseca zaredom ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju ove godine. U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

VIDEO Putin uzvraća udarac: Zabranio izvoz ruske nafte zemljama koje su uvele ograničenje cijena

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije