Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza eurozone

Dublja kriza eurozone rizik za rast kineskog gospodarstva

Hu Jintao, Merkel, Obama (1)
Reuters/Pixsell
25.07.2012.
u 13:59

Kineski gospodarski rast pao je na najnižu stopu u drugom kvartalu u posljednje tri godine. U drugom tromjesečju stopa rasta iznosila je 7,6 posto.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da pogoršanje dužničke krize u eurozoni predstavlja glavni rizik za rast kineskog gospodarstva, javlja BBC. Kineski gospodarski rast pao je na najnižu stopu u drugom kvartalu u posljednje tri godine. U drugom tromjesečju stopa rasta iznosila je 7,6 posto.

MMF očekuje da će kinesko gospodarstvo rasti 8 posto u tekućoj financijskoj godini, ali je upozorio da nedostatak odgovora na pogoršanje krize u eurozoni može taj broj prepoloviti.

Glavni vanjski rizik  za kinesko gospodarstvo i dalje će biti prelijevanje krize eurozone u Kinu, priopćio je MMF. Pod pretpostavkom da nema političkog odgovora u Kini, rast bi se mogao smanjiti za čak četiri posto. Budući da je  eurozona  ključno tržište za kineski izvoz, eskalacija dužničke krize usporila bi izvoz u regiji. Od ostalih domaćih rizika MMF je rekao da Peking treba dug lokalnih vlasti držati pod kontrolom, što je bio razlog za zabrinutost mnogih analitičara. 

Fond je također pozvao Kinu da smanji svoju ovisnost o ulaganjima za poticanje rasta te da se umjesto toga fokusira na domaću potrošnju.

MMF je upozorio i na rizik od pada ulaganja u nekretnine što može imati znatne posljedice na rast u Kini, dodavši da Kina ima fiskalne aparate da spriječi takva kretanja.

Kineske banke posudile su rekordne svote novca u proteklih nekoliko godina kako bi održale rast usred globalne financijske krize što je rezultiralo eksplozijom na tržištu nekretnina u Kini. U pokušaju da spriječi špekulacije i ohladi rast u tom sektoru Peking je provodio mjere koje su dovele do pada cijena nekretnina u većini kineskih gradova.

Nakon pada ulaganja u nekretnine aktivnosti će pasti u drugim sektorima s obzirom na to da je industrija tržišta nekretnina jako povezna s drugim kineskim industrijama poput potrošnih dobara, građevine, lake industrije i struje, priopćio je MMF.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
21:47 25.07.2012.

a da to jude ne kresu ,malo krila Kinezima?

CA
canajrasim
18:26 26.07.2012.

Najveci rizik kini je prenapuhani balon nekretnina. 65 milijuna stanova zjapi prazno . Samo je pitanje vremena kada ce i taj mjehur prsnuti.

CA
canajrasim
18:28 26.07.2012.

U drugom tromjesečju stopa rasta iznosila je 7,6 posto >>>> Ako se spusti za jos 2 % u Kini ce nastati kaos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije