Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Claudia Nemat:

DT prvo u Hrvatskoj i Makedoniji testira nove tehnologije

claudia nemet
27.10.2012.
u 19:00

Nemat je nedavno boravila u Zagrebu te, navodno, posjetila i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića

Hrvatska i Makedonija prve su zemlje u kojima ćemo osigurati infrastrukture široke pokrivenosti temeljene na pristupu internetu. Izjavila je to Claudia Nemat, članica upravnog odbora Deutsche Telekoma zadužena za Europu te tehnologiju, u intervju njemačkim poslovnim novinama Handelsblattu. Nedavno je boravila u Zagrebu i prema nekim informacijama posjetila je i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

‘Sjedinjene Države Europe’

– Moj je prioritet napredak u suradnji s pojedinim zemljama. Europa se mijenja, a u skladu s tim i industrija telekomunikacija. Moramo se odmaknuti od toga da smo neka vrsta konfederacije u kojoj svatko radi neovisno o onom drugom. Ja to zovem model – ‘Sjedinjene Države Europe’ – izjavila je Nematova te upravo navela primjer Hrvatske i Makedonije koje će u DT grupi biti prve zemlje s infrastrukturom temeljenom na internetu i za širu populaciju. Nadalje, kada se radi o broadbandu, odnosno širokopojasnom pristupu internetu, Claudia Nemat kazala je da testiraju tu tehnologiju u Grčkoj, dok su u Poljskoj prva kompanija koja je ponudila mobilno plaćanje.

– U svakoj državi usmjerni smo na jednu temu koja tada ima odgovornost za cijelu grupu. Za telekome to je doista velika i prava promjena u kulturi upravljanja – ustvrdila je C. Nemat te dodala:

– Kada bi se sve vodilo iz Njemačke, tada bi za svakog predsjednika uprave u pojedinim zemljama bilo teško, no kad je, primjerice, Hrvatska odgovorna za jedan važan segment, a Grčka za drugi, sve poprima drugačiju dinamiku. Usto i drugačiji pogled na povjerenje i način suradnje. Miješani timovi preduvjet su za to. Tako, u sjedištu, Hrvatica je odgovorna za ljudske resurse, a Grkinja za teme u vezi s poslovnim korisnicima. Na pitanje koliki je napredak učinjen, C. Nemat istaknula je da je u području tehnologije, za koji je ona također odgovorna, 75 posto jedne razine menadžmenta sastavljeno od ljudi iz različitih zemalja, dok je u marketingu 50 posto.

Nacionalne kompanije i u malim državama imaju smisla jer je biznis na lokalnoj razini vrlo različit. No, nema smisla da svaka država zasebno pregovora s međunarodnim dobavljačima i ima svoje odjele. Do kraja 2015. godine očekujemo da će godišnje sinergija kroz prihode i troškove donijeti oko milijardu eura. Imaju li prednosti u internetskom svijetu, pitali su njemački novinari.

Sve ovisi o upravama

– Ne trebamo se truditi kopirati Facebook i Google i biti upadljivi. Nismo takvi i pokušavati to nije dobro. Vjerujem da je biti tehnološki lider u Europi ključ uspjeha. Mi smo oni koji grade pouzdane mreže na kojima tada internetski snovi postaju stvarnost – istaknula je C. Nemat. Što se tiče rata cijenama, također je izjavila da se u to ne kane upuštati, već će se boriti inovacijama. Postoji previše primjera gdje su cjenovni ratovi zapravo urušili tržište.

Na pitanje hoće li biti daljnjih smanjenja broja radnih mjesta radi održavanja marži, C. Nemat izjavila je da to ovisi o pojedinim predsjednicima uprava u pojedinim zemljama.

– Mi blisko surađujemo sa sindikatima. U Mađarskoj smo nedavno došli do sporazuma o 500 radnih mjesta. A rasprave su u tijeku u Grčkoj – ustvrdila je C. Nemat.

Ključne riječi

Komentara 6

TO
Toni50
20:01 27.10.2012.

Dvije najnaprednije zemlje u kompi kako sam sretan kada to čitam, uskoro čemo neki jaki napredak u tehnici u kompi i s Kosovarima, da postignemo ...Našim največim i jedinim prijateljima na balkanu ...

OB
-obrisani-
20:15 27.10.2012.

Pa normalno pa neće valjda u Srbiji...

Avatar nekakav
nekakav
13:43 28.10.2012.

znači, ako pravilno čitamo, hrvatica je zadužena za uhljebljivanje i kadroviranje, dok je grkinja zadužena za mito od poslovnih korisnika, kartel igre i tak oto.. ma prekrasno. vidi ,sve su žene.. hej, diskiminacija! u školama kod nas radi preko 3/4 žena od svih zaposlenih tamo. ajmo mi njih na bauštelu, ravnopravnost u svemu. ako i u jednome se pošusti, nije fer sustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije