Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo

Državi 500 mil. više od olakšica, radnicima 1,5 mlrd. od poreza

suker
Luka Klun/VLM
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
05.05.2010.
u 16:19

Poreznom reformom građani će u godinu dana biti u plusu oko milijardu kuna, poručuju iz Ministarstva financija.

Poreznom reformom građani će u godinu dana biti u plusu oko milijardu kuna, poručuju iz Ministarstva financija. Uvođenjem novih stopa i razreda poreza na dohodak građani će u dobiti oko 1,5 milijardi kuna za koliko će osiromašiti proračuni lokalnih vlasti, dok će ukidanjem poreznih olakšica izgubiti nešto više od 500 milijuna kuna. Olakšice je u 2008. godini koristilo oko pola milijuna građana, neki i više njih istodobno.

Tako je gotovo 160.000 radnika dobilo 120 milijuna kuna na temelju uplata životnog osiguranja, a 223.000 ih je ostvarilo 40 milijuna povrata na temelju uplata dopunskog zdravstvenog osiguranja. Uplate u treći stup iskoristilo je 38.000 građana kojima je vraćeno oko 30 milijuna kuna. Zdravstvene usluge u poreznoj prijavi navelo je 179.000 građana te im je vraćeno 80 milijuna kuna preplaćenog poreza.

Samo 106.000 građana povrat je dobilo na kamate za stambeni kredit ze ta adaptacije. Bez toga će u drugoj polovici ove godine ostati, ali u Ministarstvu financija kažu kako postoji šansa da se dopunsko zdravstveno osiguranje i uplate u III. mirovinski stup poslodavcima priznaju kao trošak poslovanja. U prva četiri mjeseca 2010. proračunski rashodi su iznosili su 40,3 milijarde, odnosno 681 milijun više nego u istom razdoblju lani. Ipak, u travnju su državne financije uravnotežene: potrošeno je tek 66 milijuna kuna više nego što se u proračun slilo.

Najveći su problem i dalje mirovine. Do kraja travnja iz proračuna je transferirano 5,4 milijarde kuna (od doprinosa je prikupljeno 6,2 mlrd.), a do kraja godine očekuje se da će za mirovine otići oko 17 milijardi proračunskih kuna. Slično je i sa zdravstvom kojemu je u četiri mjeseca otišlo gotovo 900 mil. kuna.

Komentara 20

OB
-obrisani-
19:01 05.05.2010.

--Malo pojašnjenje. Šuker, mada ga dobro znam (ne osobno), ali samo cinjenicu da mu je porvi posao bio u Opcini V. Gorica, u ulozi referenta za obiranje poreza u poreznem uredu. Kao što to biva u vecini slucajeva ljudima sklonimnim bla,bla,bla,bla,bla,bla sposobnostima ubrzo je avanzirao na šefa porezne uprave, sa ispod sebe dva referenta, a moguce i samo jednog. U to nisam potpuno siguran. Ponovno bla,bla,bla,bla,bla, i hop na šefa racubividstva u Opcini V.G. To je njegovo radno iskustvo i sva njegova dostignuca, dok s nije svojim oratorskim sposobnostima nametnuo na politickim podiju....najprije SDP (nisam siguran), a kasnije odmetništvom u HDZ, jer je tamo vidio daleko bolju mogucnost za napredovanje. Danas je taj gospodin (ovo je uvjetno receno) tu gdje je, rekao bih zloslutnja našeg politicog i gospodarstvenog propadanja. Pomalo doticemo dno dna. Ta osoba zamislite vi tog apsurda ima ulogu MINISTRA FINANCIJA, POTPREDSJENIKA VLADE ZA GOSPODARSTVO, MISLIM DA JE I NA CELU NADZORNOG ODBORA \"INE\". Može li današnja Hrvatska podnjeti tu gnjusnu nelogicnost, taj idiotizam, to prokletstvo i mogucnost interpoliranja osoba, koji nisu vrijedni biti najobicniji knjigovode za jedan manji obrtnicki obrt, na tako važne položaje, koji su za Hrvatsku od životne važnosti. Mislim d aje ovu našu Zemlju pogodila jedna od najtežiš pošasti, koje su se mogle dogoditi od kada je svijeta i vijeka, a posebno od kada postoji Hrvatski narod na ovim prostorima. Zar se mi cudimo da nam nije dobro, da propadamo, da se više nije u stanju servisirati tekuci pogon Hrvatske. Uz ovakvu osobu to sigurno nije moguce. ....ima li u ovoj državi tko hrabrosti reci dosta, propadanja, dosta naturavanja osoba nesposobnih da održavaju sami sebe, a kamoli da vode Hrvatsku. Dobivamo lažnu nadu, spretno formulirane rijeci, radimo, sve što je u našoj moci, borimo se, na izlasku smo iz krizte, a najkasnije do kraja godine. Zar te budale misle da ce turizam i ljeto, kada ce se uposliti ponovno masu sezonskih radnika spasiti Hrvatsku. Da, popraviti ce se nešto....biti ce manje nezaposlenih, ali daleko, daleko od oporavka. Prividi su i naivni i teški, a mazanje ociju narodu je postaloa specijalnost vladajucih struktura. Podlo je to od njih i neshvatljivo. To je naša stvarnost, a kriticne mase i svijesti u Hrvata nikada nije bilo i teško da je moguce nešto promijeniti

OB
-obrisani-
08:29 06.05.2010.

Ljudi, pa taj isti Šuker je zadnjih godina zadužio Hrvate da smo upali u dužničko ropstvo. I što je najgore, kredite je uzimao u dolarima a svi su znali da će dolar jačati u odnosu na Euro. Uskoro će se naši dugovi samo po toj osnovi znatno povečati. Strašno!!

UK
Ugo Kajvez
13:15 07.05.2010.

Ovog lika više nije ni potrebno komentirati .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije