Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans proračuna

Država na jesen mora smanjiti rashode u proračunu

šuker
Goran Stanzl/PIXSELL
09.08.2010.
u 20:13

Turistička sezona mogla bi popraviti situaciju na prihodovnoj strani, no ne u tolikoj mjeri da rashode ne bi trebalo smanjiti.

U Ministarstvu financija rade se projekcije rebalansa proračuna, koji bi trebao biti predložen u rujnu. Mnogi su stručnjaci upozoravali da je to trebalo učiniti još u srpnju s obzirom na to da je deficit već u prvoj polovici godine bio na razini od 2,3 posto BDP-a.

Vlada je odlučila pričekati kraj turističke sezone i vidjeti kakvim prihodima od turizma raspolaže. Turizam zapravo može biti najjača poluga u punjenju proračuna jer su na svim ostalim razinama prihodi ove godine zakazali.

Gospodarstvo slabi i povećava se broj nezaposlenih, što je utjecalo u prvoj polovici godine na niže prihode od poreza na dobit i doprinose. A zbog čega je već "posuđen" novac iz proračuna za mirovine i zdravstvo. Ni potrošnja ne bilježi oporavak.

Idući rebalans zato ipak ne bi trebao voditi više računa o prihodima, nego se usmjeriti na rashodovnu stranu. A što bi i kompenziralo snižavanje prihoda zbog uvođenja nižih stopa oporezivanja dohotka, ali i smanjilo deficit. No za to će trebati postići politički konsenzus i pomiriti sve interesne skupine.

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
21:09 09.08.2010.

Sjajno objašnjenje nema što! Definicija rebalansa je toliko bistro opisana da se nemogu prestati smijati.Politički konsenzus je ono što je bitno?Stvarno si nadaren!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije